Opis ratatouille przepis:
Ratatouille przepis, w spolszczonej wersji również jako ratatuj. Jest to jarska potrawa prowansalska, która składa się głównie z warzyw. Podstawowymi składnikami tej potrawy są bakłażany, cukinie, papryki oraz pomidory. Ratatouille świetne jako samodzielne danie ale również jako dodatek do mięs. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 bakłażan
2 papryki czerwone
2 papryki żółte
1 cukinia
5-6 pomidorów
3 ząbki czosnku
3 cebule
6 łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
1 łyżeczka suszonych ziół prowansalskich
4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki
Sposób przygotowania:
Na początku kroimy bakłażan w małą kostkę i posypujemy solą. Odstawiamy na bok na ok 30 minut, żeby puścił nadmiar wody. Następnie pomidory należy sparzyć wrzątkiem, obrać i pokroić w gruba kostkę. Cukinię kroimy na plasterki i podsmażamy na rozgrzanej patelni. Jak się zarumieni przekładamy do większego garnka. Następnie na tej samej patelni smażymy pokrojone paprykę i dodajemy ją również do cukinii. na patelnie wrzucamy osuszonego bakłażana i podsmażamy. Również dodajemy do garnka. Na tej samej patelni smażymy pokrojoną w kostkę cebulę oraz rozgnieciony czosnek. Na samym końcu smażymy pomidory wraz z sokiem, zioła prowansalskie oraz natkę pietruszki. Zawartość patelni dodajemy do garnka. Wszystko razem gotujemy i mieszamy delikatnie. Gotujemy aż wszystkie warzywa będą miękkie. na końcu doprawiamy solą i pieprzem.