Opis Racuchy:
Racuchy to doskonały pomysł na wyjątkowy podwieczorek zarówno dla dzieci, jak i dorosłych. Zaletą ich jest fakt, że są szybkie do zrobienia.
Popularne racuchy to pulchne placki, które są podawane na słodko. Pamiętajmy, że do ich przygotowania idealnie sprawdzą się kwaskowate owoce łamiące smak ukazywanego dania. Głównie używa się do nich jabłek. Niektórzy jednak decydują się na śliwki będące dobrym wyborem.
Polecamy również inne nasze przepisy na naleśniki.
Składniki:
2 jabłka
200 ml mleka
1 jajko
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka cukru wanilinowego
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
masło klarowane bądź olej kokosowy.
Sposób przygotowania:
Mąkę należy przesiać do miski. Po czym dodajemy cukier wanilinowy, cukier i sodę oczyszczoną, a następnie wszystko dokładnie mieszamy. Dodajemy mleko oraz jajko – musimy pamiętać o wymieszaniu składników w taki sposób, żeby nie pozostawić grudek.
Kolejną czynnością jest obranie oraz pokrojenie jabłek na ćwiartki. Odbywa się to poprzez przekrojenie ćwiartek wzdłuż. Końcową czynnością staje się stworzenie poprzecznych plasterków. Ciekawostką jest, że coraz większe grono ludzi jabłka trze na tartce.
Następnie wkładamy je do ciasta i mieszamy. Omawiając proporcje należy pamiętać, aby wykładać po łyżce ciasta oraz po trzy plasterki jabłek na upieczenie jednego placka na dobrze rozgrzany tłuszcz, po czym smażyć przez niespełna półtorej minuty na złoty kolor.
Uwielbiane są one z cukrem pudrem bądź dżemem wiśniowym.