Racuchy z jabłkami

Opis Racuchy z jabłkami:

Racuchy, kto nie pamięta ich z czasów dzieciństwa, pyszne, słodkie, chrupiące, kojarzą nam się także z jabłkami i ich zapachem. Ponieważ najpyszniejsze racuchy to te z dodatkiem w środku jabłek. Ekspresowe danie, idealne na szybki obiad, a także pożywną kolację. Dziś klasyczny przepis na niezawodne i pachnące racuchy z jabłkami.
Ostatnio media jak i różne programy pokazują całkiem nowatorskie i dość ekskluzywne warianty racuchów, ale my stawiamy na klasykę, bo to ona zawsze zwycięża smakiem i aromatem.

Pamiętajmy też o paru trikach doświadczonych kucharek na pyszne racuchy:
do rozczynu należy dodać 2 łyżki mąki, a mąkę do ciasta należy przesiać, wtedy racuchy będą pulchniejsze,
jabłka albo kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce z dużymi oczkami,

Oczywiście jak zawsze czekamy na Wasze komentarze, jak smakowały racuchy, co Wy jeszcze dodajecie do nich jako smaczny dodatek?. Każdy z nas przecież ma swoje sprawdzone sposoby, by dodać swoim racuchom smaku, takiego „swojego” smaku, jak eksperymentujecie to też chwalcie się, nawet możecie nam foto w komentarzu wysłać.

Polecamy również inne nasze przepisy na naleśniki.

Składniki:

½ kg. mąki,
2 szklanki mleka,
5 dkg. drożdży,
2 jajka,
płaska łyżka cukru,
szczypta soli,
ok. ½ kg. jabłek,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtka z dwóch jajek i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijamy pianę z dwóch białek. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, dodajemy pianę z białek i plastry jabłek. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy ciasto z co najmniej jednym plastrem jabłka i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.