Racuchy z jabłkami

Opis Racuchy z jabłkami:

Racuchy, kto nie pamięta ich z czasów dzieciństwa, pyszne, słodkie, chrupiące, kojarzą nam się także z jabłkami i ich zapachem. Ponieważ najpyszniejsze racuchy to te z dodatkiem w środku jabłek. Ekspresowe danie, idealne na szybki obiad, a także pożywną kolację. Dziś klasyczny przepis na niezawodne i pachnące racuchy z jabłkami.
Ostatnio media jak i różne programy pokazują całkiem nowatorskie i dość ekskluzywne warianty racuchów, ale my stawiamy na klasykę, bo to ona zawsze zwycięża smakiem i aromatem.

Pamiętajmy też o paru trikach doświadczonych kucharek na pyszne racuchy:
do rozczynu należy dodać 2 łyżki mąki, a mąkę do ciasta należy przesiać, wtedy racuchy będą pulchniejsze,
jabłka albo kroimy w kostkę albo ścieramy na tarce z dużymi oczkami,

Oczywiście jak zawsze czekamy na Wasze komentarze, jak smakowały racuchy, co Wy jeszcze dodajecie do nich jako smaczny dodatek?. Każdy z nas przecież ma swoje sprawdzone sposoby, by dodać swoim racuchom smaku, takiego „swojego” smaku, jak eksperymentujecie to też chwalcie się, nawet możecie nam foto w komentarzu wysłać.

Polecamy również inne nasze przepisy na naleśniki.

Składniki:

½ kg. mąki,
2 szklanki mleka,
5 dkg. drożdży,
2 jajka,
płaska łyżka cukru,
szczypta soli,
ok. ½ kg. jabłek,
olej do smażenia,

Sposób przygotowania:

Drożdże dokładnie rozcieramy z cukrem i łyżką ciepłego mleka, odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu. Wyrośnięty rozczyn dodajemy do mąki, wlewamy resztę mleka, dodajemy żółtka z dwóch jajek i sól. Dokładnie mieszamy. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ubijamy pianę z dwóch białek. Jabłka myjemy, obieramy i kroimy w cienkie plastry. Gdy ciasto będzie wyrośnięte, dodajemy pianę z białek i plastry jabłek. Mieszamy i odstawiamy jeszcze na 5 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżką nabieramy ciasto z co najmniej jednym plastrem jabłka i smażymy racuchy z obu stron, aż się ładnie zrumienią. Osączamy z tłuszczu na papierowym ręczniku kuchennym.
Smacznego.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.