Quiche z cukinią i pomidorami

Opis Quiche z cukinią i pomidorami:

Quiche z cukinią i pomidorami to klasyka kuchni francuskiej. Czym w sumie jest quiche? Jest to rodzaj placka składającego się ze słonego kruchego ciasta oraz wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą.

Czym w sumie różni się quiche od tarty? Placek zalany masą jajeczno-śmietanową może być nazywany zarówno quiche jak i tartą. Natomiast placek bez tej masy to tylko tarta.

Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad.

Polecamy Wam również nasze przepisy kuchni francuskiej.

Składniki na ciasto:

125 g masła
250 g mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli

Składniki na farsz:

Pomidorki koktajlowe
2 cukinie
200 ml śmietany 30%
2 łyżki oleju
3 jajka
2 ząbki czosnku
100 g sera typy feta
1 łyżeczka soli, listków świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Następnie dodajemy do tego pokrojone na kawałki masło. Dodajemy do tego również jajko i całość zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.

W tym czasie przygotowujemy farsz. Cukinię dokładnie myjemy i w skórce kroimy w plastry, natomiast czosnek obieramy i również kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę, a pomidorki kroimy na pół.

Następnie rozgrzewamy patelnię grillową z 1 łyżką oleju. Smażymy plasterki cukinii, kilka minut z każdej strony. Usmażone ściągamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię dodajemy czosnek na złoty kolor i dodajemy do tego pomidorki. Ściągamy z patelni.

Do miski dodajemy jajka oraz śmietanę i rozbijamy trzepaczką. Następnie do tego dodajemy połowę pomidorków z czosnkiem, fetę, połowę cukinii i doprawiamy solą, tymiankiem i bazylią. Delikatnie mieszamy wszystko.

Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut (temperatura 190 stopni). Zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze przez 5 minut.

Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii oraz pozostałe pomidorki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C.

Podajemy na ciepło lub zimno, posypane świeżymi liśćmi bazylii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.