Opis Quiche z cukinią i pomidorami:
Quiche z cukinią i pomidorami to klasyka kuchni francuskiej. Czym w sumie jest quiche? Jest to rodzaj placka składającego się ze słonego kruchego ciasta oraz wytrawnego nadzienia, zalanego jajeczno-śmietanową masą.
Czym w sumie różni się quiche od tarty? Placek zalany masą jajeczno-śmietanową może być nazywany zarówno quiche jak i tartą. Natomiast placek bez tej masy to tylko tarta.
Przepis na quiche z młodą cukinią i pomidorem to pyszna lekka, letnia kompozycja, idealna jako przystawka czy też na obiad.
Polecamy Wam również nasze przepisy kuchni francuskiej.
Składniki na ciasto:
125 g masła
250 g mąki pszennej
1 jajko
Szczypta soli
Składniki na farsz:
Pomidorki koktajlowe
2 cukinie
200 ml śmietany 30%
2 łyżki oleju
3 jajka
2 ząbki czosnku
100 g sera typy feta
1 łyżeczka soli, listków świeżego tymianku
2 łyżki posiekanej świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Do miski przesiewamy mąkę z solą. Następnie dodajemy do tego pokrojone na kawałki masło. Dodajemy do tego również jajko i całość zagniatamy. Wyrobione ciasto zawijamy w folię spożywczą i odkładamy na 30 minut do lodówki.
W tym czasie przygotowujemy farsz. Cukinię dokładnie myjemy i w skórce kroimy w plastry, natomiast czosnek obieramy i również kroimy w plastry. Fetę kroimy w kostkę, a pomidorki kroimy na pół.
Następnie rozgrzewamy patelnię grillową z 1 łyżką oleju. Smażymy plasterki cukinii, kilka minut z każdej strony. Usmażone ściągamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Na rozgrzaną patelnię dodajemy czosnek na złoty kolor i dodajemy do tego pomidorki. Ściągamy z patelni.
Do miski dodajemy jajka oraz śmietanę i rozbijamy trzepaczką. Następnie do tego dodajemy połowę pomidorków z czosnkiem, fetę, połowę cukinii i doprawiamy solą, tymiankiem i bazylią. Delikatnie mieszamy wszystko.
Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy nim formę. Dziurawimy widelcem i odstawiamy do lodówki na 15 minut. Obciążamy ciasto fasolą, grochem, ryżem lub innym ziarnem na papierze do pieczenia i pieczemy 15 minut (temperatura 190 stopni). Zdejmujemy obciążniki i pieczemy jeszcze przez 5 minut.
Masę wylewamy na podpieczony spód. Na wierzchu układamy pozostałe plastry cukinii oraz pozostałe pomidorki. Pieczemy przez 25-30 minut w 180°C.
Podajemy na ciepło lub zimno, posypane świeżymi liśćmi bazylii.