Pulpety

Opis Pulpety:

Nazwa pulpet pochodzi od włoskiego słowa polpa, co znaczy miazga. Przygotowuje się je z mięsa mielonego z dodatkami i przyprawami. Pulpety można przygotowywać również z ryb czy podrobów. Pulpety to właściwie to samo, co zrazy mielone. Ich przygotowanie daje dużo pola do wyobraźni, można je łączyć z różnymi dodatkami lub nadziewać grzybami czy jajkiem. Zawsze są mile widzianym daniem obiadowym.

Proponujemy przepis na pyszne pulpety w sosie pomidorowym. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

20 dkg wieprzowiny ( szynka, łopatka itp.),
20 dkg wołowiny,
1 mała bułka,
Mleko do namoczenia bułki,
5 dkg sera żółtego,
1 jajko,
Sól, pieprz, tymianek i czosnek do smaku,
2 – 3 łyżki mąki,
Olej do smażenia,
Po 2 dkg masła i mąki do zasmażki,
¾ szklanki soku pomidorowego,
¼ szklanki czerwonego wina,
Zielona natka pietruszki.

Sposób przygotowania:

Mięso umyć i zemleć w maszynce razem z namoczoną w mleku i odciśniętą bułką. Można też kupić mięso już zmielone. Trzeba wymieszać je dokładnie z namoczoną bułką. Dodać jajko, starty żółty ser, tymianek, wyciśnięty czosnek, doprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Z masy mięsnej uformować osiem kulek. Obtoczyć je w mące i zrumienić na rozgrzanym oleju.

W innym naczyniu zrobić zasmażkę. Na rozgrzane masło wsypać mąkę, lekko zasmażyć, rozprowadzić sokiem pomidorowym wymieszanym z winem. Zagotować mieszając energicznie, aby nie powstały grudki. Tak powstałym sosem zalać podsmażone kulki z mięsa, czyli pulpety i dusić około pół godziny na małym płomieniu, od czasu do czasu mieszając. Gotowe danie posypać posiekaną natką pietruszki.

Takie pulpety najlepiej smakują podane z ziemniakami i ulubioną surówką.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.