Opis Pulpety z indyka:
Pulpety z indyka są pełne smaku, zdrowe i soczyste w środku. Pulpety czy potocznie też zwane klopsikami uwielbia każdy. Zrobienie takich klopsików jest super łatwe, świetnie więc nadają się na codzienny, rodzinny obiad o każdej porze roku.
Mięso z indyka dostarcza dużej ilości białka, niewielkiej ilości tłuszczu oraz wielu witamin i minerałów, w tym żelaza, cynku, potasu, fosforu, witaminy B6 i niacyny, które są niezbędne dla prawidłowego funkcjonowania organizmu.
Są bardzo delikatne w smaku, dlatego też pasują z wieloma dodatkami. Możemy przygotować je w dodatkiem sosu bądź bez. Najlepiej do tych klopsików pasuje sos pomidorowy oraz śmietanowo-koperkowy.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz przepisy fit.
Składniki:
500 g mielonego mięsa z indyka
1 cebula
2 jajka
3 ząbki czosnku
1/4 szklanki bułki tartej
1/2 łyżeczki suszonego oregano oraz bazylii
Garść natki pietruszki
Sól, pieprz
3 łyżki oliwy z oliwek
Sposób przygotowania:
Do dużej miski dodajemy mięso mielone, bułkę tartą, posiekaną na drobno cebulkę, jajka, posiekaną natkę pietruszki, posiekany czosnek. Następnie doprawiamy bazylią, oregano oraz solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie ze sobą mieszamy.
Następnie formujemy z mięsa niewielkie kulki. Podsmażamy je na rozgrzanej patelni z oliwą, z każdej strony na złoty kolor.
Następnie rozgrzewamy piekarnik (temperatura 200 stopni). Podsmażone kulki mięsa rozkładamy na patelni lub w naczyniu żaroodpornym i pieczemy w piekarniku przez 15-20 minut. Pulpety powinny się zarumienić.