Ptysie

Opis Ptysie:

Ptysie, już sama nazwa jest wystarczająco słodka, nieprawdaż? Zapach, który się unosi w mieszkaniu jest jak aromat beztroski, słodkiej chwili, której się oddasz niebawem a przed oczami pojawia się wizja najpiękniej upieczonego ciastka w piekarniku życia. Kochamy ten stan!  Aby przypomnieć sobie cudowne czasy dzieciństwa znajdź wolną chwilę i ruszaj robić ptysie, które będą rozpuszczać się w ustach drażniąc nasze podniebienia. Gdy będą gotowe zaparz dobrą kawę i oddaj się rozkoszy!

Błędnym przekonaniem, jest fakt, że ptysie bardzo rzadko się udają. Ciasto ptysiowe jest jednym z najprostszych ciast, o ile oczywiście potraktujemy je z szacunkiem i przytulimy ciepłem naszych dłoni. Ciasto ptysiowe ma bardzo łatwe do zapamiętania składniki, nie trzeba używać wagi kuchennej, nie może wyjść z zakalcem, a żadne składniki nie mają szans się zważyć.

Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta

Składniki Ciasto:

1 szklanka wody
125 gram masła
1 szklanka mąki pszennej
4 jajka

Składniki Masa:

4 białka
Pół szklanki drobnego cukru, lub cukru pudru
1 szklanka wody
Opakowanie galaretki wiśniowej

Sposób przygotowania:

W garnuszku z dość grubym dnem gotujemy wodę z masłem. Na gotującą się wodę stopniowo dodajemy mąkę pszenną i jednocześnie energicznie mieszamy, by całość się nie przypaliła. Ciasto jest gotowe gdy ma szklisty wygląd i odchodzi od ścianek garnuszka. Całość zostawiamy do wystygnięcia.

Po przestudzeniu ciasto należy zmiksować z jajkami aż do uzyskania gładkiego i jednolitego ciasta: jajka dodajemy stopniowo i pojedynczo, za każdym razem miksując aż do gładkiego połączenia. Ciasto przekładamy do rękawa cukierniczego.

Na blaszkę wyciskamy ciasto w sporych odstępach, ponieważ bardzo szybko rośnie. Piec w temperaturze 200 stopni, przez około 20-30 minut. Po upieczeniu kroimy ciasto wzdłuż.

Białka razem z cukrem ubijamy na sztywną pianę.

Galaretkę rozpuszczamy w szklance wody i zostawiamy do wystygnięcia. Gdy zaczyna tężeć dodajemy do ubitych białek i miksujemy delikatnie. Jeśli według nas masa nie zastygła wystarczająco, należy wstawić ją do lodówki. Bardzo szybko tężeje! Nadziane ptysie mogą bezpiecznie leżeć w lodówce do czterech godzin, inaczej mocno nasiąkają i stają się wilgotne.

Smacznego!

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.