Opis:

Pstrąg jest idealna ryba do grillowania. Wiele osób boi się grillować ryby ze względu na delikatne mięso. Jednak trzeba tylko pamiętać tym aby ruszt był czysty i o szybkim grillowaniu w bardzo wysokiej temperaturze. Zdrowa i pyszna propozycja dania z grilla. Do pstrąga również dobrze podać grillowane warzywa lub talarki.

Składniki:

2 wypatroszone i oskubane pstrągi
4 łyżki masła
koperek posiekany oraz natka pietruszki
świeży rozmaryn (gałązki)
czosnek
sok z cytryny
czarny pieprz, sól
olej

Sposób przygotowania:

Do małej miseczki wrzucamy 4 łyżki roztopionego masła, 2 łyżki posiekanego koperku, 1 łyżka posiekanej pietruszki, posiekana gałązkę rozmarynu i 2 łyżki soku z cytryny. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą.

Pstrągi należy dokładnie umyć i osuszyć. Na początku rybę opruszyć pieprzem oraz solą. Tak przygotowana rybę najlepiej odłożyć na ok 30 min do lodówki. Następnie do środka każdej ryby wkładamy gałązkę świeżego rozmarynu oraz po 2 całe ząbki czosnku (nieobrane). Rybę polewamy z wewnątrz oraz zewnątrz przygotowana wcześniej marynatą.

Tak przygotowaną rybę pieczemy na ruszcie grilla z obu stron po ok 8-10 min. Należy pamiętać, aby grillować rybę w wysokiej temperaturze.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here