Przepisy na shoty z wódką mają niezliczoną ilość propozycji, które na każdej imprezie znajdą swoich zwolenników. Zrobienie shota nie musi być ani drogie, ani trudne - wystarczy trzymać się składników i wskazówek, które są zawarte w przepisie.
Podstawowe zasady
Jeżeli w przepisie napisane jest 50ml wódki to tyle należy jej wlać - większa ilość zaburzy zarówno wygląd, jak i smak. Z mniejszą ilością może wyjść dokładnie to samo.
Żeby shot warstwowy wyszedł drugą i każdą kolejną warstwę trzeba nalewać po łyżeczce - rozumiejąc to dosłownie: należy dotknąć wewnętrznej ścianki kieliszka odwróconą łyżeczką i powolutku wlewać po niej płyn tak, aby nie zmieszał się z pierwszą warstwą, a tylko powoli ją przykrył.
Niewiele składników, wiele efektów
Dobry shot nie musi być skomplikowany, aby wyglądał i smakował dobrze. Jeżeli korzystając z jakiegoś przepisu okaże się, że jakiegoś składnika nie ma, a nie jest istotne, aby efekt był dokładnie taki jak na zdjęciu to trzeba pamiętać, żeby zachować chociaż podobną gęstość zastąpionego składnika - wtedy warstwy będą zachowane, a efekt zaskakująco inny, ale prawdopodobnie pozytywny, bo każdy nowy smak warty jest spróbowania.
Wystarczy dobry przepis, dużo kieliszków, dobre nastroje, kilka składników i składnik główny - wódka, która będzie smakować z każdym kolorowym składnikiem. Dla przykładu - alternatywa dla wściekłego psa. Posiadając w domu sok malinowy, truskawkowy i wiśniowy można zrobić serię tylko pozornie takich samych shotów, które na pewno zaskoczą kosztujących ich gości.