Przepis smalec

Opis przepis smalec:

Przepis smalec – najzdrowszy z tłuszczów. Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony jest do spożycia, często wzbogacany jest o sól czy skwarki.

Oficjalnie to nikt się nie przyznaje, że piętkę ze smalcem chętnie by zjadł w zimny, jesienny dzień. Ale po spróbowaniu tego przepisu mam nadzieję, że z radością i dumą będziemy opowiadać wszystkim o tym przepisie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.

Składniki:

0,5 kg słoniny
1 duża cebula
Sól
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku

Sposób przygotowania:

Słoninę możemy zmielić przez maszynkę lub drobno pokroić. Następnie wrzucamy ją do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz, aż do powstania ciemnobrązowych skwarek.

Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub również drobno siekamy. Cebulę i czosnek musimy zeszklić na patelni dodając do tego łyżkę wytopionego tłuszczu. Zeszklone warzywa dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy do tego majeranek i sól.

Gotowy smalec przelewamy do miseczki/słoiczka. Od czasu do czasu musimy zamieszać go, żeby cebula i skwarki nie opadały na dno jak smalec zacznie zastygać.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.