Opis przepis smalec:
Przepis smalec – najzdrowszy z tłuszczów. Jest wytapiany najczęściej ze słoniny wieprzowej. Przeznaczony jest do spożycia, często wzbogacany jest o sól czy skwarki.
Oficjalnie to nikt się nie przyznaje, że piętkę ze smalcem chętnie by zjadł w zimny, jesienny dzień. Ale po spróbowaniu tego przepisu mam nadzieję, że z radością i dumą będziemy opowiadać wszystkim o tym przepisie. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kanapki.
Składniki:
0,5 kg słoniny
1 duża cebula
Sól
1 łyżka majeranku
2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:
Słoninę możemy zmielić przez maszynkę lub drobno pokroić. Następnie wrzucamy ją do garnka i wytapiamy z niej tłuszcz, aż do powstania ciemnobrązowych skwarek.
Cebulę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę lub również drobno siekamy. Cebulę i czosnek musimy zeszklić na patelni dodając do tego łyżkę wytopionego tłuszczu. Zeszklone warzywa dodajemy do wytopionej słoniny. Dodajemy do tego majeranek i sól.
Gotowy smalec przelewamy do miseczki/słoiczka. Od czasu do czasu musimy zamieszać go, żeby cebula i skwarki nie opadały na dno jak smalec zacznie zastygać.