Przepis na tzatziki

Opis Przepis na tzatziki:

Przepis na tzatziki to grecki dip, najczęściej podawany do dań z grilla, dań pieczonych oraz smażonych. W Grecji Tzatziki podawane są jako przystawka z chlebkami pita. Głównymi składnikami dipu są: jogurt grecki, drobno poszatkowany ogórek oraz czosnek. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na sosy.

Składniki:

400 g jogurtu greckiego
200 g ogórków
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka oliwy z oliwek
Sól, pieprz
1 łyżeczka posiekanych liści mięty oraz koperku

Sposób przygotowania:

Ogórka myjemy, obieramy ze skórki oraz trzemy na tarce o dużych oczkach. Gdy jogurt grecki jest rzadki to musimy odcedzić wodę z potartych ogórków, natomiast jeżeli jest gęsty wodę pozostawiamy. Do miski dodajemy jogurt grecki, przetarte ogórki oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, oliwę z oliwek, posiekana miętę oraz koperek. Wszystkie składniki dobrze mieszamy i doprawiamy solą i pieprzem. Gotowy sos odstawiamy do lodówki na ok. 30 minut, żeby składniki się połączyły smakiem. Sos podajemy schłodzony.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.