Przepis na makowiec zawijany

Opis Przepis na makowiec zawijany:

Przepis na makowiec zawijany znany jest również jako strucla makowa. Jest to typowe danie wigilijne w Polsce. Według ludowych wierzeń mak spożywany w Wigilię Bożego Narodzenia miał zapewniać szczęście. Jest to ciasto mięciutkie, wilgotne w środku i długo zachowujące świeżość. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

Ciasto:
180 ml mleka
6 żółtek
3 szklanki mąki pszennej
45 g świeżych drożdży
150 g roztopionego masła
6 łyżek cukru
1/2 łyżeczki soli
1,5 łyżeczki rumu lub wódki
1,5 łyżki oleju
1 opakowanie cukru waniliowego

Masa:
6 białek
200 g cukru
500 g maku
50 g posiekanych orzechów włoskich
100 g rodzynek
Olejek migdałowy
1 łyżka miodu
1 łyżka margaryny
Kandyzowana skórka pomarańczowa

Lukier:
1/2 szklanki cukru pudru
2 łyżki gorącej wody

Sposób przygotowania:

Na początki mak zalewamy 500 ml wrzącej wody i pozostawiamy pod przykryciem, aby napęczniał. Następnie odkrywamy i zostawiamy do wystygnięcia. Mak musimy dwukrotnie przemielić.

Drożdże i 2 łyżki cukru rozpuszczamy w letnim mleku i pozostawiamy na ok. 15 minut do wyrośnięcia. Żółtka należy utrzeć z pozostałym cukrem na puszysty krem. Cukier waniliowy dodajemy do ubitej masy. Żółtka mieszamy z przesiana mąką, drożdżami, resztą ciepłego mleka, z roztopionym i ostudzonym masłem, szczyptą soli, olejem oraz rumem.

Wyrabiamy elastyczne i luźne ciasto, aż będzie odchodzić od ręki. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok. godzinę.

W tym czasie przygotowujemy masę. Do wcześniej zmielonego maku dodajemy posiekane orzechy, rodzynki, kandyzowaną skórkę pomarańczy, miód, olejek migdałowy oraz miękkie masło. Białka wraz z cukrem ubić na sztywną masę i następnie dodać do masy makowej. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać.

Wyrośnięte ciasto wykładamy na podsypana mąką stolnicę i wyrabiamy. Ciasto rozwałkować na podsypanym mąką papierze do pieczenia i przenieść na blachę do pieczenia. Całość pokryć masą makową i zawinąć w roladę. Ciasto musimy dokładnie skleić na końcach jak i na łączeniach. Układamy łączeniem do dołu i pozostawiamy w ciepłym miejsca do wyrośnięcia przez ok. 30 minut.

Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni. Ciasto wstawiamy na ok. 45-50 minut, aż będzie zarumienione.

W tym czasie możemy przygotować lukier. Cukier puder rozetrzeć razem z gorącą wodą na gładką masę. Po upieczeniu i ostudzeniu makowiec polewamy przygotowanym lukrem. Dekorujemy skórką pomarańczową oraz orzechami laskowymi.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.