Przepis na lasagne

Opis Przepis na lasagne:

Przepis na lasagne to rodzaj włoskiego makaronu, który jest krojony w szerokie płaty. Potrawa polega na układaniu warstwowo makaronu, sosu bolognese lub pomidorowego, startego sera oraz beszamelu. Całe danie zapiekamy w piekarniku. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 op. makaronu lasagne
150 g tartego sera (najlepiej parmezanu)
1 cebula
2 łyżki oliwy
400 g wieprzowo-wołowego mięsa mielonego
2-4 ząbki czosnku
500 g obranych ze skórki pomidorów lub pomidorów z puszki
sól
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
500 ml mleka
bazylia świeża lub suszona
suszone oregano i tymianek
gałka muszkatołowa

Sposób przygotowania:

W większym garnku rozgrzej oliwę i dodaj do tego pokrojoną w kostkę cebulę. Poczekaj aż cebula się zeszkli. Dodaj do tego drobno posiekany czosnek. Wymieszaj i smaż aż się zrumieni. Następnie dodajemy mięso. Smażymy ok. 10-15 min. Następnie dodajemy pomidory. Doprawiamy solą, bazylią, oreganem oraz tymiankiem. Całość dokładnie mieszamy i gotujemy na „wolnym ogniu”.
Przygotuj sos beszamel. W małym garnku rozpuść masło, dodajemy 2 łyżki mąki, dodajemy zimne mleko i całość gotujemy na małym ogniu, do zgęstnienia, ale stale mieszając. Dopraw szczyptą soli oraz gałką muszkatołową. Na końcu do gorącego sosu dodaj połowę startego sera i mieszaj, aż ser się rozpuści.
Na początku dno naczynia żaroodpornego wysmaruj sosem beszamel. Następnie układamy surowy makaron tak, aby zakryły dno naczynia i nachodziły na siebie. Rozsmarować sosem bolońskim, polać sosem beszamel i posypać startym serem. Warstwy powtórzyć do wypełnienia naczynia żaroodpornego. Ostatnią warstwę przykryj makaronem, polej obficie sosem beszamel i posyp tartym serem. Całość zapiekamy w temperaturze 180 stopni przez 30 min.
Gotową lasagne możemy udekorować małymi kawałkami pomidora oraz świeżymi listkami bazylii.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.