![Przepis na kebaba Przepis na kebaba](https://foodmagazine.pl/wp-content/uploads/2018/03/przepis-na-kebaba-696x464.jpg)
Opis Przepis na kebaba:
Przepis na kebaba to bez wątpienia przysmak wielu z nas. Najczęściej możemy spotkać go w wersji z grillowanym mięsem, w dużej bułce z dodatkiem warzyw i sosu czosnkowego. Ma on jednak niejedno swoje oblicze, coraz częściej spotykamy go w postaci tortilli czy bez niczego. Ja jednak zapraszam na klasyczny przepis kebaba w bułce.
Najsmaczniejszy i zdecydowanie najzdrowszy jest kebab przygotowany samemu w domu. Wiemy dokładnie jakich składników użyliśmy. Moją ulubioną wersją kebaba jest kebab z wołowiną. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1,5 szklanki mąki pszennej
25g drożdży
150 ml ciepłej wody
25 ml oleju
Sól, pieprz
Szczypta cukru
600 g wołowiny
7 ząbków czosnku
Kapusta pekińska
Czerwona kapusta
3 pomidory
Ogórek
Cebula
4 łyżki jogurtu naturalnego
4 łyżki majonezu
Zioła prowansalskie
Opis przygotowania:
Zaczynamy od zamarynowania mięsa, żeby nabrało smaku. Do miski czosnek przeciskamy przez praskę (3 ząbki). Dodajemy do tego sól, pieprz i przygotowujemy marynatę. Mięso obtaczamy w marynacie i odkładamy na kilka godzin.
Następnie przygotowujemy sos, aby się zdążył przegryźć. Do miski lub shakera dodajemy jogurt, majonez, 4 ząbki czosnku, sól, pieprz i zoła prowansalskie. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą.
W tym czasie przygotowujemy pity (bułki). Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie. Dodajemy do tego cukier i 1 łyżkę mąki, mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut. Na stolnicę wysypujemy mąkę, dodajemy do tego resztę wody, sól, drożdże i olej. Dokładnie wyrabiamy ciasto. Gdy uzyskamy jednolitą masę, odkładamy ciasto na ok. 1,5 godziny. Po tym czasie z ciasta formujemy 4-5 kulek, które wałkujemy delikatnie niezbyt cienkie, zgrabne, okrągłe bułki. Pity odstawiamy jeszcze na 20-25 minut. Bułki pieczemy w rozgrzanym piekarniku (250 stopni) przez 7-8 minut.
W tym czasie wołowinę kroimy w podłużne, nie za duże paski. Smażymy je na patelni lub elektrycznym grillu.
Kapustę myjemy i kroimy krajalnicą lub szatkujemy. Pomidory kroimy w niewielką kostkę a ogórek i cebulę w talarki. Przygotowane wcześniej pity przekrój do połowy i podgrzej po kilka minut z każdej strony na patelni.
Wewnętrzną stronę pity wysmaruj sosem, dodaj warzywa i przygotowane mięso, a następnie polej kolejną warstwą sosu.