Przepis na bigos

Opis Przepis na bigos:

Przepis na bigos to tradycyjna dla kuchni polskiej, litewskiej i białoruskiej potrawa z kapusty i mięsa. Bigos w okresie świąt, uroczystości domowych, ale również w kuchni codziennej pojawia się na większości domów. Im dłużej bigos się gotuje lub odgrzewa, tym jest smaczniejszy!
Polecamy przepisy na bigos oraz inne przepisy kuchni polskiej

Składniki:

1,5 kg kapusty kiszonej
1 kg kapusty białej
200 g boczku
1 kg wieprzowego mięsa
200 g kiełbasy
200 g suszonych grzybów
2 marchewki
3 cebule
4 łyżki koncentratu pomidorowego
Sól, czarny pieprz
Ziele angielskie, liście laurowe
Kilka łyżek oliwy
Majeranek, kminek

Sposób przygotowania:

Kapustę kiszoną kroimy i wkładamy do dużego garnka. Następnie białą kapustę szatkujemy i dorzucamy do kiszonej.Zalewamy wrzątkiem, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie. Dusimy przez ok. 1 godzinę, aż zmięknie.

Suszone grzyby wrzucamy do miski i zalewamy je wrzątkiem. Odstawiamy na bok.

Marchewkę obieramy i kroimy w słupki lub możemy zetrzeć na tarce. Następnie dodajemy ją do kapusty.

Cebulę obieramy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oliwie, aż się zeszkli. Do cebuli dorzucamy również pokrojoną w kostkę lub talarki kiełbasę oraz pokrojony w kostkę boczek i podsmażamy na rumiano.

W oddzielnym garnku musimy zagotować wodę i wrzucamy do niej mięso. Gotujemy przez ok. 20 minut i następnie mięso odcedzamy. Mięso kroimy w spora kostkę i również podsmażamy na patelni.

Gdy kapusta jest już miękka dodajemy do niej pokrojone w kostkę grzyby, mięso oraz cebulkę z kiełbasą.

Całość gotujemy na małym ogniu przez ok. 20-30 minut. Jeżeli będzie za dużo wody, możemy część odlać. Po tym czasie bigos doprawiamy majerankiem, kminkiem, solą oraz pieprzem. Dodajemy również przecier pomidorowy i całość gotujemy jeszcze na małym ogniu przez chwilę.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.