Masz dość picia przez cały czas kawy o tym samym smaku, a przetestowałeś już ziarna z najróżniejszych części świata? To idealny moment na to, aby poszukać nieco bardziej specyficznych przepisów na ten wyjątkowy napój. Pomogą Ci w tym przyprawy, a także dodatki do kawy takie jak posypki czy syropy. Poznaj nasze propozycje na kawy na każdą porę roku!

Dlaczego warto przyrządzać kawy sezonowe?

Kawy sezonowe z dodatkami nawiązującymi do aktualnej pory roku to idealny sposób na to, aby urozmaicić swój codzienny rytuał, a nawet całkowicie zmienić smak napoju. Wybór dodatków do kawy jest ogromny, a osób, które nie przepadają za smakiem małej czarnej, nie brakuje. 

Rozwiązaniem tych problemów są przykładowo syropy smakowe do kawy, przyprawy i inne dodatki. Dzięki nim będziesz cieszyć się innymi aromatami każdego dnia oraz podasz gościom elegancką i estetyczną kawę — zgodnie z ich preferencjami smakowymi. Syropy do kawy, a także inne dodatki możesz znaleźć pod adresem: https://sklep.polmarkus.com.pl/syropy-do-kawy – to właśnie asortymentem tego sklepu internetowego się inspirowaliśmy, tworząc niniejsze zestawienie.

Pomysły na kawę wiosenną na różne sposoby

Wiosna to moment w ciągu roku, w którym przyroda budzi się do życia. My również po ciężkiej zimie chętnie korzystamy z jej owoców. Właśnie z tego wynika ogromna popularność nowalijek, a także wszechobecnych wiosennych dekoracji. Chociaż, kiedy słyszymy nazwę „syrop smakowy do kawy”, zazwyczaj na myśl przychodzi nam klasyczna wanilia lub karmel, to wcale nie są to jedyne opcje. 

Co warto dodawać do kawy w tym okresie?

– Polecane dodatki: mixy dekoracji cukrowych w kształcie drobnych kwiatków lub serduszek, bita śmietana.

– Przyprawy i zioła: listki mięty, bazylii.

– Syropy do kawy: poziomkowy, o smaku toffi i orzechów, aceroli, hibiskusa, bergamotki.

Smaki kawy idealne na lato

Idealny na lato może być testowy zestaw syropów do kawy, w którym znajdą się oryginalne nuty takie jak lemoniadowe czy owocowe. Lato to czas, gdy szukamy w napojach przede wszystkim orzeźwienia, dlatego kawę możemy dekorować świeżymi listkami bazylii czy mięty, a także przygotowywać słynną w ostatnich latach matcha latte, czyli połączenie kawy ze sproszkowaną zieloną herbatą matcha. 

Lato to także idealny moment w ciągu roku, w którym warto przetestować alternatywne wersje roślinnego mleka, które jest znacznie lżejsze i mniej tłuste, niż mleko krowie. W okresie letnim większość konsumentów wybiera zazwyczaj kawę mrożoną na bazie mlecznej – na zimno lub z lodami.

Jak urozmaicić letnią kawę?

– Polecane dodatki: zielona kawa w proszku, mleko roślinne np. owsiane, kokosowe, ryżowe, migdałowe, jadalne pączki róży, wiórki kokosowe, matcha.

– Przyprawy i zioła: świeża bazylia i mięta, anyż, lawenda, płatki chili.

– Syropy do kawy: mango, pomarańczowy, bananowy, truskawkowy, kokosowy, orzechowy.

Jesienne, otulające smaki kawy

W okresie jesiennym najczęściej spędzamy czas w kawiarniach lub w domu, czytając książkę lub oglądając ulubiony serial. Wybieramy wówczas aromaty otulające i cieplejsze, a także uznawane za znacznie cięższe, niż te letnie. Dobry syrop do kawy na jesień może nawiązywać do wypieków, które często spożywamy wraz z nią — makaroników, ciasta dyniowego lub tiramisu. 

Co wybrać do kawy jesienią?

– Polecane dodatki: mini pianki marshmallow, płatki czekoladowe, posypka waflowa, pokruszone ciastka.

– Przyprawy i zioła: wanilia, cynamon, przyprawa do piernika.

– Syropy do kawy: korzenno-dyniowy, kasztanowy, o smaku brownie lub szarlotki, amaretto, tiramisu.

Rozgrzewające kawy zimowe

Idealnym syropem do kawy na zimę będzie wariant rozgrzewający, który znajdziesz w asortymencie Polmarkus.pl. Zawarte w nim są nuty goździkowe, cynamonowe, imbirowe — to właśnie dodatki, których poszukujemy w kawach zimowych. Charakteryzują się dużą wyrazistością smaku oraz właściwościami rozgrzewającymi. Niektórzy chętnie kierują się w stronę przygotowywania zimowych kompozycji z sokami, syropami i suszonymi lub liofilizowanymi owocami. W takim przypadku w kawie znaleźć się może aromat maliny, żurawiny, suszonej pomarańczy czy wiśni.

Co dodać do zimowej kawy?

– Polecane dodatki: posypka KitKat, kakao, starta czekolada: mleczna, gorzka lub biała.

– Przyprawy i zioła: imbir, goździki, kardamon, gałka muszkatołowa.

– Syropy do kawy: piernikowy, różany, miodowy, żurawinowy, irish, donut, rumowy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.