W gastronomii nie ma miejsca na prowizorkę i półśrodki – zwłaszcza jeśli mówimy o sprzęcie kuchennym. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj jest on bardzo mocno eksploatowany w ciągu dnia, w związku z czym musi spełniać najwyższe standardy jakości i bezpieczeństwa. Nie inaczej jest z czasem niedocenianą kategorią urządzeń, jakimi są okapy gastronomiczne. Sprzęty tego typu pełnią wbrew pozorom bardzo ważną funkcję, a każda kuchnia, która choć jeden dzień będzie działać bez okapu do pieca, w mig zorientuje się, że jest on niezbędny. Pozostaje jednak pytanie – jak dobrać odpowiedni okap?
Solidny okap kuchenny gastronomiczny, czyli wygoda i bezpieczeństwo
Okap, jaki jest – każdy widzi. Nie jest to nadzwyczaj skomplikowana konstrukcja, przynajmniej w tym domowym wydaniu, które chyba każdy z nas posiada. Ot urządzenie zasysające powietrze znad kuchenki na zewnątrz, czasem wyposażone w dodatkowe filtry. Jednak nawet w domu, biorąc pod uwagę niezbyt intensywny, prywatny użytek, od razu możemy zauważyć różnicę między gotowaniem z okapem, a bez. Zwiększona wilgotność powietrza w kuchni, rozchodzące się po piętrze zapachy gotowanych potraw, osiadanie się mokrego i czasem lepkiego osadu na meblach – nie brzmi to zbyt dobrze, prawda?
A teraz wyobraźmy sobie, że problem ten jest pomnożony przez sto – bo chyba o tyle intensywniej gotuje się w kuchni lokalu gastronomicznego. Przecież praca w takim zawilgoconym, zadymionym i duszącym mieszanką różnorodnych zapachów środowisku byłaby prawdziwą udręką. Mało tego, zagrażałoby to bezpieczeństwu pracowników, bo osiadające się na podłodze wilgoć i tłuszcz stanowiłyby duże ryzyko poślizgnięcia się. A w kuchni, gdzie przenoszone są całe naczynia gorących potraw i niemal cały czas trzymane są w dłoniach różnego rodzaju sztućce i narzędzia, o groźny wypadek nietrudno. Dlatego nie ma najmniejszych wątpliwości, że okap kuchenny gastronomiczny z wentylatorem to prawdziwy „must have” w tego typu miejscach.
Jak wybrać odpowiedni okap gastronomiczny?
Profesjonalne okapy gastronomiczne różnią się rzecz jasna zarówno wyglądem, rozmiarem, jak i mnogością funkcji od naszych domowych okapów. Dlatego zwłaszcza początkujący właściciele lokali gastronomicznych mogą mieć problem z doborem tego właściwego. Jak się jednak okazuje, sprawa jest dość prosta – okapy kuchenne gastronomiczne dobieramy po prostu do pieca, jaki posiadamy.
I właśnie ze względu na kompatybilność z konkretnym piecem dzielimy te urządzenia. Mamy zatem do czynienia z okapami do pieca piekarniczego modułowego, do pieców konwekcyjnych, czy nawet do konkretnych modeli. Specjalnym rodzajem jest też okap na piec do pizzy, który jeszcze skuteczniej odprowadza gorące powietrze.
Warto w tym miejscu podkreślić, że poszczególne rodzaje okapów posiadają dodatkowe funkcje lub rozwiązania konstrukcyjne. I tak możemy zainwestować w okap z wentylatorem wyciągowym, z wyciągiem grawitacyjnym, a nawet z łapaczami tłuszczu do pieców konwekcyjno-parowych, które przydają się wszędzie tam, gdzie spora ilość tłuszczu z gotujących się potraw może łączyć się z parą wodną i rozprzestrzeniać się po kuchni. Bardzo przydatny może też okazać się okap kondensacyjny, którego działanie polega wyłapywaniu pary wodnej, kondensacji (skraplaniu) jej i skutecznym odprowadzaniu do rynienek ściekowych. To bardzo efektywny sposób pozbywania się dużej ilości wilgoci w kuchni.
Jak więc widzisz, dobór odpowiedniego okapu gastronomicznego warunkuje przede wszystkim rodzaj posiadanego pieca oraz specyficzne potrzeby danej kuchni. Weź pod uwagę wszystkie przytoczone wyżej okoliczności, a z pewnością dobierzesz model idealny dla siebie.
Więcej informacji na stronie: https://multigastro.pl/okapy-gastronomiczne