Potrawka z pieczarkami i kurczakiem

Opis Potrawka z pieczarkami i kurczakiem:

Potrawka z pieczarkami i kurczakiem to idealne połączenie smaków na obiad. Mięso z kurczaka i śmietanowy sos to idealne i bardzo dobre połączenie smaków. Jest to proste i bardzo szybkie do przygotowania danie.

Potrawkę możemy podawać jako samodzielne danie, ale możemy podawać ją również z dodatkiem ziemniaków, jak również i w towarzystwie ryżu czy kaszy. Kremowy sos wzbogaciłam pieczarkami, choć dobrze sprawdzą się również inne grzyby np. kurki czy borowiki. Możecie użyć ewentualnie suszonych grzybów. Jednak według mnie najlepszym połączeniem w tym przypadku są pieczarki, których ja zawsze używam.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 pierś z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
40 dag pieczarek
1 cebula
200 ml śmietany 18%
Sól, pieprz
Suszona bazylia
Olej

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy przyprawą do gyrosa. Całość mieszamy chwilę i podsmażamy. Następnie podlewamy mięso niewielką ilością wody i pozostawiamy na patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.

W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Natomiast pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na oddzielnej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulkę. Po chwili dodajemy do tego pieczarki i całość razem podsmażamy.

Następnie do cebuli i pieczarek dodajemy wcześniej podsmażone mięso. Całość smażymy na najmniejszym ogniu. Dodajemy do tego śmietanę i przyprawiamy suszoną bazylią, łyżeczką przyprawy do gyrosa oraz solą i pieprzem.

Mieszamy i zostawiamy aż sos trochę nam zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach nasza potrawka jest gotowa.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.