Opis Potrawka z pieczarkami i kurczakiem:
Potrawka z pieczarkami i kurczakiem to idealne połączenie smaków na obiad. Mięso z kurczaka i śmietanowy sos to idealne i bardzo dobre połączenie smaków. Jest to proste i bardzo szybkie do przygotowania danie.
Potrawkę możemy podawać jako samodzielne danie, ale możemy podawać ją również z dodatkiem ziemniaków, jak również i w towarzystwie ryżu czy kaszy. Kremowy sos wzbogaciłam pieczarkami, choć dobrze sprawdzą się również inne grzyby np. kurki czy borowiki. Możecie użyć ewentualnie suszonych grzybów. Jednak według mnie najlepszym połączeniem w tym przypadku są pieczarki, których ja zawsze używam.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
1 pierś z kurczaka
Przyprawa do gyrosa
40 dag pieczarek
1 cebula
200 ml śmietany 18%
Sól, pieprz
Suszona bazylia
Olej
Sposób przygotowania:
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę lub paski. Na rozgrzaną patelnię z olejem wrzucamy pokrojone mięso, które posypujemy przyprawą do gyrosa. Całość mieszamy chwilę i podsmażamy. Następnie podlewamy mięso niewielką ilością wody i pozostawiamy na patelni przez kilka minut, co jakiś czas mieszając.
W tym czasie cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Natomiast pieczarki myjemy, obieramy i kroimy w plasterki. Na oddzielnej patelni podsmażamy na odrobinie oleju cebulkę. Po chwili dodajemy do tego pieczarki i całość razem podsmażamy.
Następnie do cebuli i pieczarek dodajemy wcześniej podsmażone mięso. Całość smażymy na najmniejszym ogniu. Dodajemy do tego śmietanę i przyprawiamy suszoną bazylią, łyżeczką przyprawy do gyrosa oraz solą i pieprzem.
Mieszamy i zostawiamy aż sos trochę nam zgęstnieje, co jakiś czas mieszając. Po kilku minutach nasza potrawka jest gotowa.