Pomidory zapiekane z mozzarellą

Opis Pomidory zapiekane z mozzarellą:

Pomidory zapiekane z mozzarellą to świetny dodatek na różne imprezy. Świetnie smakuje, jest proste w przygotowaniu, a do tego bardzo ładnie wygląda. Jest to danie, które z pewnością zadowolą każdego, nawet najbardziej wymagającego smakosza.

Z zapiekanych pomidorów możecie zrobić dużo więcej niż się Wam wydaje i serwować jako przystawkę lub danie na lekki, letni obiad. Wybierzcie koniecznie do tego dania pomidory okrągłe, lekko płaskie, które bez problemu będą stały na talerzu.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

4 dojrzałe pomidory
100 g sera mozzarella w kulce
1 ząbek czosnku
Sól
Świeżo mielony pieprz
Świeży rozmaryn

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania pomidorów. Delikatnie ścinamy z nich górę. Jeżeli posiadają “ogonki” zostawiamy je. Następnie delikatnie i starannie wydrążamy środki pomidorów.

Następnie oprószamy je solą. Do środka każdego pomidora wkładamy odrobinę posiekanego czosnku oraz odrobinę liści tymianku. Następnie ser mozzarella kroimy na cztery części. Po jednej części wkładamy do każdego pomidora.

Nafaszerowane pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym. Następnie zapiekamy je w rozgrzanym piekarniku (temperatura 180 stopni) przez około 15-20 minut. Pod koniec pieczenia, gdy ser będzie wypływał, dodajemy po gałązce rozmarynu oraz świeżo zmielonym pieprzem. Następnie pomidory przykrywamy odciętą górą i wstawiamy na 2-3 minuty żeby się przypiekła.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.