Opis Pomidory w zalewie:
Pomidory w zalewie nie cieszą się w Polsce aż taką popularnością. Jest to wielka szkoda, ponieważ kto raz spróbuje pomidorów konserwowych już nigdy nie przestanie ich jeść. Do tego dania najlepiej sprawdzą się pomidorki słodkie i nieduże. Najlepsze w smaku są pomidorki paprykowe, ale najbardziej efektowne będą pomidorki w różnych kolorach. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.
Składniki:
4 kg pomidorów
1 cebula
6 ząbków czosnku
1,5 l wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
6 łyżeczek cukru
Sól, pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Goździki
Koperek
Sposób przygotowania:
Pomidory musimy przemyć dokładnie zimną wodą. Do wyparzonych wcześniej słoików wrzucamy ziarenka pieprzu, liść laurowy, 1 goździk, ziele angielskie oraz ząbek czosnku.
Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Na przemian w słoiku układamy pomidorek i cebulę. Na wierzch wkładamy gałązkę koperku.
Przygotowujemy zalewę. Do gotującej się wody dodajemy cukier, sól oraz ocet i olej. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Ułożone w słoiku pomidory zalewamy przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.