Pomidory w zalewie

Opis Pomidory w zalewie:

Pomidory w zalewie nie cieszą się w Polsce aż taką popularnością. Jest to wielka szkoda, ponieważ kto raz spróbuje pomidorów konserwowych już nigdy nie przestanie ich jeść. Do tego dania najlepiej sprawdzą się pomidorki słodkie i nieduże. Najlepsze w smaku są pomidorki paprykowe, ale najbardziej efektowne będą pomidorki w różnych kolorach. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na przystawki.

Składniki:

4 kg pomidorów
1 cebula
6 ząbków czosnku
1,5 l wody
1 szklanka octu
1/2 szklanki oleju
6 łyżeczek cukru
Sól, pieprz
Ziele angielskie
Liść laurowy
Goździki
Koperek

Sposób przygotowania:

Pomidory musimy przemyć dokładnie zimną wodą. Do wyparzonych wcześniej słoików wrzucamy ziarenka pieprzu, liść laurowy, 1 goździk, ziele angielskie oraz ząbek czosnku.

Cebulę obieramy i kroimy w talarki. Na przemian w słoiku układamy pomidorek i cebulę. Na wierzch wkładamy gałązkę koperku.

Przygotowujemy zalewę. Do gotującej się wody dodajemy cukier, sól oraz ocet i olej. Po zagotowaniu odstawiamy do przestudzenia. Ułożone w słoiku pomidory zalewamy przygotowaną zalewą i zakręcamy słoiki. Słoiki pasteryzujemy 10 minut.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.