Polewa z czekolady

Opis Polewa z czekolady:

Polewa z czekolady potrafi zdziałać cuda z każdym deserem. Idealnie nadaje się jako polewa do wielu ciast czy deserów, np. owoców, bitej śmietany czy lodów. Prawidłowo przygotowana polewa powinna być dosyć gęsta, błyszcząca, a także równomiernie pokrywająca ciasta. Jest idealnym dopełnieniem każdego deseru. Bo kto przecież nie lubi czekolady 🙂

Polewę z czekolady możemy przygotować na kilka sposobów. Obecnie w internecie możemy spotkać na prawdę sporo różnorodnych wariacji na ten temat. Najlepiej smakuje w wersji z użyciem gorzkiej czekolady. Jednak możemy przygotować ją zamiennie z użyciem prawdziwego ciemnego kakao. Alternatywą może być polewa z czekolady mlecznej, jednak będzie ona nieco bardziej słodka.

Podstawowym przepisem na polewę jest przepis na bazie mleka. Jeżeli jednak chcecie uzyskać polewę, która po zastygnięciu nie będzie się łamać, możecie zamiast mleka użyć śmietanę kremówkę. Wtedy warto do gorzkiej czekolady dodać połowę porcji mlecznej czekolady. Ja jednak zapraszam Was na podstawową wersję tego słodkiego dodatku.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta.

Składniki:

100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka

Sposób przygotowania:

Mleko wlewamy do rondelka, które następnie musimy zagotować. Gdy już będzie ciepłe dodajemy do niego połamaną na mniejsze kawałki gorzką czekoladę. Następnie dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia się czekolady.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.