
Opis Polewa z czekolady:
Polewa z czekolady potrafi zdziałać cuda z każdym deserem. Idealnie nadaje się jako polewa do wielu ciast czy deserów, np. owoców, bitej śmietany czy lodów. Prawidłowo przygotowana polewa powinna być dosyć gęsta, błyszcząca, a także równomiernie pokrywająca ciasta. Jest idealnym dopełnieniem każdego deseru. Bo kto przecież nie lubi czekolady 🙂
Polewę z czekolady możemy przygotować na kilka sposobów. Obecnie w internecie możemy spotkać na prawdę sporo różnorodnych wariacji na ten temat. Najlepiej smakuje w wersji z użyciem gorzkiej czekolady. Jednak możemy przygotować ją zamiennie z użyciem prawdziwego ciemnego kakao. Alternatywą może być polewa z czekolady mlecznej, jednak będzie ona nieco bardziej słodka.
Podstawowym przepisem na polewę jest przepis na bazie mleka. Jeżeli jednak chcecie uzyskać polewę, która po zastygnięciu nie będzie się łamać, możecie zamiast mleka użyć śmietanę kremówkę. Wtedy warto do gorzkiej czekolady dodać połowę porcji mlecznej czekolady. Ja jednak zapraszam Was na podstawową wersję tego słodkiego dodatku.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na desery i ciasta.
Składniki:
100 g czekolady gorzkiej
4 łyżki mleka