Polędwiczki wieprzowe

Opis Polędwiczki wieprzowe:

Polędwiczki wieprzowe to delikatne i soczyste mięso. Są najmniej tłuste ze wszystkich rodzajów mięsa wieprzowego. Polędwiczki wieprzowe zawierają dużo białka, są polecane w diecie sportowców. Polecamy przepis na pieczeń z polędwiczek, która rozpływa się w ustach. Będzie to idealne danie na niedzielny, rodzinny obiad, łatwe w przygotowaniu i smaczne. Delikatne mięso z przyjemnością zjedzą dzieci i dorośli.

Sprawdźcie również nasze przepisy kuchni polskiej.

Składniki:

1 kg polędwiczek wieprzowych,
po 1 łyżeczce soli, pieprzu i słodkiej papryki w proszku,
4 ząbki czosnku,
1 łyżka tartego chrzanu,
2 łyżki musztardy,
2 łyżki oleju,
2 – 3 liście laurowe
2 cebule,
1 łyżka mąki,
1 łyżka śmietany

Sposób przygotowania:

Zrobić marynatę z papryki, czosnku wyciśniętego, pieprzu, soli, musztardy, chrzanu i oleju. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Polędwiczki natrzeć marynatą i pozostawić w lodówce na noc.
Następnie polędwiczki przesmażyć na patelni. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Dodać pokrojoną w grubą kostkę cebulę i liście laurowe. Podlać odrobiną wody. Naczynie przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Piec około godziny, do miękkości mięsa. W połowie pieczenia odwrócić polędwiczki na drugą stronę. Jeżeli mięso nie jest odpowiednio przyrumienione, pod koniec pieczenia zdjąć z naczynia pokrywkę.
Gdy mięso jest gotowe, przełożyć je na talerz. Można podać z sosem śmietanowym, który robimy z sosu pozostałego po pieczeniu, mąki i śmietany. Mąkę trzeba rozprowadzić w odrobinie wody i śmietanie. Zagotować w garnuszku sos z pieczenia, wlewać cały czas mieszając wodę z mąką i śmietaną, doprowadzić do wrzenia. Można dosolić.
Pieczone polędwiczki pokroić na plasterki, sos podać osobno w sosjerce.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.