Salmon roll, Japanese favorite food sushi maki

Sushi w Polsce zdobywa coraz większą popularność, ale w świecie win to zupełnie nowy ląd. Wasabi, sos sojowy, marynowany imbir, pędy bambusa… Sushi to bogactwo smaków obcych tradycyjnym mistrzom wina. Ale jeżeli nie przepadasz za sake, nic się nie martw. Brak sztywnych reguł nie oznacza, że do sushi nie wolno pić wina. Wręcz przeciwnie, to raczej okazja do eksperymentowania i degustacji. W tej eksplozji egzotycznych smaków brakuje kwasowości wina.

Polecane białe wino do sushi

Jak przy większości dań z rybą, pierwsze kroki kierujemy ku delikatnym białym winom wytrawnym. Biorąc pod uwagę złożoność smaków sushi, dobrze postawić na proste wina jednoszczepowe.

Niezawodny przy złożonych smakach, charakterystycznych dla kuchni azjatyckiej, jest Gewürztraminer. Wino z pikantniejszym wykończeniem świetnie zrównoważy nawet wasabi. Gewürztraminer smakuje najlepiej z wędzonym węgorzem unagi nigiri.

Rewelacyjnie spisze się także Riesling. Cytrusowe aromaty wyciągną z sushi świeżość, a subtelna słodycz współgra z ryżem. Rieslinga nie zdominuje nawet towarzystwo sosu sojowego.

Z kolei Furmint, dzięki kwasowości i pełniejszej strukturze, podkreśla świeżość dania i przełamuje uczucie tłustości przy sushi z tuńczykiem, majonezem, krewetkami z masłem czosnkowym czy makach z awokado albo california rolls.

Natomiast tempura i sashimi domagają się ziołowego Verdejo. Jako że eksport win tej odmiany z Hiszpanii do Japonii dynamicznie rośnie, można spodziewać się, że sami Japończycy uważają trawiaste nuty z agrestem za pożądane dopełnienie ich narodowej kuchni.

 

Polecane musujące wino do sushi

Wina musujące wspomagają trawienie, co ważne przy surowej rybie i składnikach egzotycznych dla polskiego żołądka. Cytrusowe akcenty pasują do ryby i dają miłą przeciwwagę dla ryżu. Sprawdzi się zarówno klasyczne Prosecco, jak i Sauvignon Blanc w musującej wersji. Można pokusić się także o różowego szampana. DUMANGIN Champagne Rose dzięki wyrazistym aromatom świeżych owoców doda sushi lekkości.

Z winem musującym najlepiej komponują się maki z serkiem philadelphia, rybą maślaną albo tuńczykiem.

Polecane czerwone wino do sushi

Czerwone wino nie jest oczywistą propozycją do sushi. Miłośnicy tej odmiany wina nie muszą jednak rozpaczać. Lekkie wino czerwone jak Pinot Noir czy Syrah można z powodzeniem podać do sushi z marynowaną wołowiną, wędzoną kaczką albo łososiem.

Popijając sushi winem warto oszczędnie korzystać z wasabi. Dominująca pikantność może spłaszczyć bukiet wina.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.