Pokarmy, które zwiększają odporność – ułóż swoją dietę online!
Odporność. W erze pandemii martwimy się o nią jak nigdy wcześniej. Czy istnieją specjalne potrawy zwiększające wytwarzanie komórek odpornościowych i sprawiające, że limfocyty lepiej rozpoznają patogeny? Czy istnieje specjalna dieta online, dzięki której nie złapiemy sezonowych wirusów czy bakterii?
Wzmocnij swój układ immunologiczny ruszając się!
Kluczową rolę odgrywa ruch. Nawet najlepsza tania dieta online czy najlepszej jakości suplementy diety online nie zdziałają tyle, co regularny wysiłek fizyczny. Pozytywny wpływ aktywności fizycznej na organizm można zaobserwować praktycznie już od pierwszego treningu.
-Regularna aktywność fizyczna przynosi następujące korzyści: wzmocnienie układu odpornościowego, zmniejszenie ryzyka infekcji, szybsze radzenie sobie z chorobą w przypadku zakażenia. Aktywność fizyczna powinna być regularna, a jej intensywność umiarkowana – mówi dyplomowany dietetyk kliniczny Michał Wrzosek – https://michalwrzosek.pl/.
Dlaczego nie wolno przesadzić z wysiłkiem fizycznym? Odpowiedź przynoszą badania naukowe, w których wykazano, że wyczerpujące treningi mogą zwiększać ryzyko infekcji. Czy istnieją ćwiczenia, które nie zwiększą naszej szansy na zachorowanie? Mile widziane są wszelkie krążeniowo-oddechowe formy aktywności, czyli chodzenie, bieganie lub jazda na rowerze.
Jaki jadłospis Cię uszczęśliwi?
Izolacja społeczna związana z pandemią sprzyja wzrostowi kortyzolu – hormonu stresu, który implikuje mniejsze wytwarzanie komórek odpornościowych. Skutkuje to tym, że limfocyty gorzej rozpoznają patogeny. Potrzebne są więc potrawy, które (obok ćwiczeń) wzmacniają układ nerwowy.
Antystresową witaminę B6 znajdziesz w drobiu, wątrobie, rybach, soi, pełnoziarnistym pieczywie, jajach, bananach i truskawkach. Witaminy B12 szukaj w mięsie, rybach, mleku, serach, jajach, drożdżach.
Łosoś – powalczy z uszkodzonym układem odpornościowym
Na układ nerwowy korzystnie wpływają też nasycone kwasy tłuszczowe omega-3. Znajdziesz je na przykład w oleju lnianym i nasionach chia. Tłuszcze te zmniejszają też ryzyko alergii i infekcji. Działają też przeciwzapalnie – hamując nadmierne reakcje układu odpornościowego. Dlatego świetnie radzą sobie w sytuacjach, kiedy organizm rozpoznaje własne białka jako zagrożenie i wytwarza system obronny, tworzą stan zapalny – np. w Hashimoto.
Odpornościowa dieta online kocha witaminę A i E
Odporność zwiększają też pokarmy bogate w witaminę A – uczestniczącą w prawidłowym wzroście i podziałach komórek układu immunologicznego oraz w uszczelnianiu barier organizmu. Jedz bogate w tę witaminę dojrzewające sery, marchew, natkę pietruszki, boćwinę i morele. Nie zapominaj też o witaminie E (orzechy laskowe, migdały, olej słonecznikowy), która redukuje ilość wolnych rodników i hamuje stany zapalne.
Plan dietetyczny bogaty w selen, cynk i flawonoidy
Działanie immunomodelujące wykazuje selen. Należy zachować pewną ostrożność, bo zbyt dużych ilościach może nam zaszkodzić. Znajdziemy go w owocach morza, otrębach i pomidorach. Z kolei cynk (mięso, kasza gryczana, soczewica) redukuje wolne rodniki i – podobnie jak witamina A – uszczelnia bariery organizmu oraz wpływa na przemiany aminokwasów implikujących prawidłowe działanie leukocytów. Działanie przeciwutleniające, przeciwzapalne i detoksykacyjne wykazują też flawonoidy obecne m.in. w cebuli, porzeczkach i brokułach.
Jakie inne produkty poprawiają kondycję immunologiczną? Śledzie!
Odporność zwiększa także witamina D – intensyfikując zróżnicowanie monocytów – oczyszczających krew z bakterii. Znajdziesz ją w śledziach i w olejach rybnych. No i oczywiście w promieniach słonecznych. Pamiętaj też (jeśli interesuje Cię dieta wegańska online lub dieta wegetariańska online) – o roślinnych źródłach żelaza: soi, soczewicy, ciecierzycy.
Jego brak często manifestuje się pleśniawkami i zajadami w kącikach ust, zdradzającymi zmniejszenie odporności. Zawsze warto prowadzić też swój dziennik diety online. Pomoże nam to skutecznie monitorować postępy.