Opis:

Placki ziemniaczane – niby banalne danie, a jednak uwielbiane przez wielu. Jest bardzo dużo różnych opcji podawania placów ziemniaczanych. Ja jednak zapraszam na klasyczną formę, czyli podawanych z kwaśną śmietaną.

Składniki:

600g obranych ziemniaków
2 jajka
100-120g mąki
1 cebula
50g kwaśnej śmietany (najlepiej 18%)
sól, pieprz
olej (najlepiej rzepakowy)

Sposób przygotowania:

Obrane ziemniaki myjemy i suszymy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę i dodajemy do ziemniaków. Następnie dodajemy mąkę, dużą szczyptę soli i pieprzu oraz wbijamy jajka. Wszystko dokładnie mieszamy razem na jednolitą masę.
Na patelni rozgrzewamy olej. Łyżeczką formujemy placki na patelni. Smażymy z obu stron, aż do uzyskania złotego koloru. Po usmażeniu placki odsącz na papierowym ręczniku. Tak przygotowane placki podajemy wedle uznania. Można podać z kleksem kwaśnej śmietany, lub możemy podać śmietanę w oddzielnym naczyniu obok placków.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here