Opis Placki z cukinii:
Placki z cukinii to przepyszna propozycja na obiad. Są delikatne, lekkie i niezwykle smaczne. Placki są proste i szybkie do przygotowania. Jednak cała ich siła i niezwykłość tkwi właśnie w prostocie.
Cały czas zastanawiałam się co można przygotować ciekawego na obiad. Cały czas staram się podawać dzieciom jak największą ilość warzyw. Próbuję przekonać je do wszystkich warzyw. Nadszedł więc czas na pyszną i pożywną cukinię.
Postanowiłam przygotować z nich pyszne placuszki. Na pierwszy rzut oka nie jest to tylko nudnie podana cukinia. Placuszki szybko przekonały dzieci do siebie. W moich placuszkach z cukinią zakochały się nie tylko dzieci ale i cała rodzina.
Przygotowuję je jako samodzielne danie na obiad, ale również jako lekkie danie na kolację czy podwieczorek. Najlepiej smakują z dodatkiem kwaśnej śmietany bądź z jogurtem naturalnym.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki:
2 cukinie
1 jajko
80 g mąki
1 jogurt naturalny
Olej do smażenia
Sól
Opis przygotowania:
Cukinię dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, ale nie obieramy ze skórki. Następnie ścieramy na tarce o grubych oczkach i przekładamy do miski.
Następnie do cukinii dodajemy rozbite jajko, sól i stopniowo dodajemy mąkę. Całość dokładnie mieszamy.
Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju. Ciasto cukiniowe nakładamy łyżą na patelnie, tworząc nieduże placuszki. Smażymy z obu stron na złoty kolor.
Po usmażeniu przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Następnie gotowe placuszki przekładamy na talerz i podajemy z dodatkiem kwaśnej śmietany lub jogurtem naturalnym.