Opis Pizza z grzybami leśnymi:
Pizza z grzybami leśnymi to prawdziwy rarytas dla wszystkich smakoszy pizzy. Cały czas zastanawiałam się co zmienić, żeby pizza była ciekawa, inna niż zwykle jadamy i do tego niesamowicie smaczna.
Postanowiłam zmieszać różne rodzaje grzybów leśnych i przygotować właśnie z nimi pizzę. Uwielbiam połączenie leśnych kurek, borowików oraz podgrzybków. Gdy przygotowałam grzybową pizzę to z początku każdy sceptycznie podchodził do jej zjedzenia.
Wystarczyła jednak tylko chwila i jeden gryz mojej pizzy. Wtedy każdy oszalał i pokochał ją. Przekonałam nawet przeciwnika grzybów do zjedzenia mojej pizzy. Zasmakowała każdemu. Teraz przygotowuję ją od czasu do czasu nawet na przyjęcia domowe.
Pizza jest szybka do przygotowania. Jeżeli mamy na nią ochotę poza sezonem grzybowym to wtedy możemy użyć mrożonych.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na pizze.
Składniki na ciasto:
25 g drożdży
2 łyżeczki cukru
250 ml ciepłej, przegotowanej wody
500 g mąki
30 ml oliwy
1 łyżeczka soli
Składniki na sos:
200 ml przecieru pomidorowego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki oregano
1 łyżeczka cukru
Sól, pieprz
Składniki:
50 g borowików
1 szklanka drobnych kurek, oczyszczonych
50 g podgrzybków
1 cebula, pokrojona w cienkie piórka
200 g mozzarelli, porwanej na drobniejsze kawałki
Oliwa z oliwek
Opis przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta. Drożdże ucieramy z 50 ml ciepłej wody i szczyptą cukru. Następnie odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15-20 minut do wyrośnięcia.
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Następnie dodajemy do niej sól, pozostały cukier, rozpuszczone drożdże i pozostałą wodę. Ręką wyrabiamy ciasto. Co jakiś czas stopniowo dodajemy oliwę. Idealne ciasto powinno być gładkie, lśniące i łatwo odchodzić od ręki.
Następnie wyrobione ciasto przykrywamy ściereczką i odstawiamy na około 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
Następnie przygotowujemy sos. Do rondelka dodajemy przecier pomidorowy, czosnek, oregano oraz sól. Delikatnie podgrzewamy całość i dokładnie mieszamy. Odstawiamy do przestudzenia.
Podgrzybki oraz borowiki oczyszczamy i kroimy w plastry. Podsmażamy na oliwie na mocno rozgrzanej patelni. Podsmażamy około 10-15 minut z każdej strony, powinny tylko delikatnie zmięknąć.
Następnie kurki oczyszczamy i podsmażamy również na oliwie z dodatkiem cebulki. Podsmażamy tylko delikatnie, przez około 5 minut.
Stół posypujemy mąką. Następnie ciasto dzielimy na 3-4 części i każdą z nich wałkujemy na placek wielkości pizzy.
Każdy placek smarujemy 2 łyżkami sosu pomidorowego. Następnie układamy grzyby z cebulą i ser. Pieczemy w maksymalnej temperaturze przez około 10 minut.