Przepis na pikantne skrzydełka

Opis pikantne skrzydełka:

Pikantne skrzydełka pieczone w piekarniku to idealny zamiennik dla osób lubiących KFC. Skrzydełka przygotowane w domu na pewno będą pyszne ale również o wiele zdrowsze. Pikantne skrzydełka nadają się świetnie na obiad ale również jako przystawka na imprezę. Najlepiej smakuje w towarzystwie sosu BBQ.

Składniki:

1 kg skrzydełek kurczaka
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
30 g masła

Sposób przygotowania:

Skrzydełka należy dokładnie opłukać i osuszyć. Kroimy je na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńszą, końcową część skrzydełek wyrzucamy.

Do rondelka wrzucamy masło i drobno starty czosnek. Składniki razem gotujemy. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i czekamy aż masło się rozpuści. Dodajemy miód, koncentrat, paprykę słodką oraz pieprz cayenne lub paprykę ostrą. Składniki dokładnie wymieszać. Powstanie nam gęsta masa. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie musimy zamoczyć skrzydełka w marynacie. Najlepiej skrzydełka wrzucić do rondelka z marynatą i dokładnie wszystko wymieszać.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Skrzydełka pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione. Następnie należy je przewrócić na druga stronę. Skrzydełka musimy obserwować żeby się nie spaliły. Uwaga, mocniejsze zarumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier. Gotowe skrzydełka podawać z różnymi dipami.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here