Opis pikantne skrzydełka:
Pikantne skrzydełka pieczone w piekarniku to idealny zamiennik dla osób lubiących KFC. Przygotowane w domu na pewno będą pyszne ale również o wiele zdrowsze. Skrzydełka nadają się świetnie na obiad ale również jako przystawka na imprezę. Najlepiej smakuje w towarzystwie sosu BBQ. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na kolację.
Składniki:
1 kg skrzydełek kurczaka
1 łyżka miodu
1 ząbek czosnku
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżeczki pieprzu cayenne lub ostrej papryki
30 g masła
Sposób przygotowania:
Skrzydełka należy dokładnie opłukać i osuszyć. Kroimy je na 3 części w miejscach zgięcia. Najcieńszą, końcową część skrzydełek wyrzucamy.
Do rondelka wrzucamy masło i drobno starty czosnek. Składniki razem gotujemy. Następnie dodajemy cukier, wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i czekamy aż masło się rozpuści. Dodajemy miód, koncentrat, paprykę słodką oraz pieprz cayenne lub paprykę ostrą. Składniki dokładnie wymieszać. Powstanie nam gęsta masa. Odstawiamy do ostudzenia. Następnie musimy zamoczyć skrzydełka w marynacie. Najlepiej skrzydełka wrzucić do rondelka z marynatą i dokładnie wszystko wymieszać.
Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200 stopni. Skrzydełka pieczemy przez ok. 15-20 minut, aż będą zarumienione. Następnie należy je przewrócić na druga stronę. Skrzydełka musimy obserwować żeby się nie spaliły. Uwaga, mocniejsze zarumienienie nie musi oznaczać spalenizny tylko skarmelizowany cukier. Gotowe skrzydełka podawać z różnymi dipami.