Pierś z kaczki

Opis Pierś z kaczki:

Pierś z kaczki to doskonała potrawa kuchni Polskiej. Drób na naszych stołach gości bardzo często. W ostatnich latach rośnie zainteresowanie mięsem z kaczki, jednak jego spożycie w Polsce nadal należy niestety do najniższych w Europie. Dawniej właśnie to kaczki były nieodłącznym elementem wiejskiego krajobrazu. Obecnie potrawy z kaczki ponownie stają się modne, głównie za sprawą restauratorów, którzy pro.

Kaczka jest dużo tłustszym mięsem niż indyk i kurczak, uchodzi jednak za bezpieczniejszą i bardziej szlachetną niż produkowany przemysłowo kurczak. Kaczka to najszlachetniejszy rodzaj drobiu. Dobrze przygotowane mięso jest kruche i soczyste. Za najsmaczniejsze uznaje się młode kaczki o wadze 1,5-2 kg.

Kaczki świetnie nadają się do pieczenia i faszerowania. Ptaka w całości najlepiej piec w temperaturze 160-170°C przez 45 minut na każdy kilogram tuszki. Przez pierwszą godzinę nie powinno się otwierać piekarnika, a podczas całego procesu pieczenia pamiętajmy, by robić to jak najrzadziej, aby nie wysuszyć powietrza w piekarniku. Ale my dziś polecamy Wam nie całą kaczkę. Tylko cudowną formę jako jest pierś z kaczki.

Przepis jest smaczną formą i wariantem z nutą ziołową w tle. Do tego szybki i prosty wariant zapewnia szybki i smaczny obiad gotowy na niedzielny czas z rodziną.

Sprawdźcie również nasze przepisy kuchni polskiej

Składniki:

2 filety z kaczki,
1 szklanka wytrawnego wina,
szczypta mielonych lub zmiażdżonych goździków,
1 łyżka mąki ziemniaczanej,
sok z pomarańczy lub cytryny,
sól,
1 łyżka świeżego lub suszonego rozmarynu, albo ziół prowansalskich, tłuszcz do smażenia,

Sposób przygotowania:

Filety z kaczki myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym.
Kładziemy na desce skórą do góry i pod skosem nacinamy skórę tworząc kratkę. Po takim nacięciu, szybciej wytopi nam się tłuszcz.

Mięso natrzeć sokiem z cytryny, mielonymi goździkami, oraz przyprawą warzywną, zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na przynajmniej godzinę.

Kawałki kaczki równomiernie obrumienić na tłuszczu, a następnie, podlać szklanką wody, dodać rozmaryn i dusić na małym ogniu do miękkości ( około 30 – 40 minut), w razie potrzeby uzupełnić płyn.

Wyjąć mięso, a sos zagęścić przesianą mąką ziemniaczaną rozprowadzoną w kilku łyżkach zimnej wody, doprawić solą i pieprzem.

Kawałki kaczki wyłożyć na talerz, polać sosem żurawinowym. Podawać najlepiej z pieczonymi ziemniakami.

Ten przepis to jedna z najbardziej klasycznych form podania tego bardzo dobrego, bo zdrowego mięsa, więc warto wypróbować, a potem gdy już staniemy się smakoszami to można próbować przygotowywać jeszcze bardziej wykwintne formy kaczki. Smacznego i piszcie jak Wam wyszły popisy w kuchni z kaczką w roli głównej.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.