Opis:

Filet z indyka to delikatny kawałek mięsa. Doskonały i dietetyczny. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem.

Składniki:

1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą)
4 łyżki oliwy
2 łyżki miodu
1 łyżeczka mielonego białego pieprzu
1 łyżka soli
Sok z 1 cytryny

Sposób przygotowania:

Na początku myjemy pierś i dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym. Do małej miseczki dodajemy miód, sok z cytryny, oliwę, sól orz pieprz i wszystko dokładnie mieszamy. Osuszoną pierś dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. Następnie mięso owijamy folią spożywczą i wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, żeby się dobrze zamarynowało.

Po tym czasie wyciągamy pierś z lodówki i odwijamy z folii. Pierś przekładamy do żeliwnego garnka z przykrywką lub wykładamy an blachę, którą owijamy folią aluminiową. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni). Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż się skórka zarumieni.

Przed podaniem najlepiej odczekać kilka minut. Następnie kroimy w plastry.

Do tego przygotowujemy tłuczone ziemniaki i ulubione warzywa i podajemy.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here