Opis Pierogi z truskawkami:
Pierogi z truskawkami to kolejna propozycja na nasze wiosenne menu. Pierogi na słodko możemy podawać z dodatkiem cukru, słodkiej śmietany, jogurtu czy również z dodatkiem musu truskawkowego. Są nieziemskie w smaku. Uwielbiają je zarówno dzieci jak i dorośli.
Truskawki coraz częściej pojawiają się w sklepach, więc nie powinniśmy mieć problemu z ich zakupem. Najlepsze pierog wychodzą jednak, kiedy mamy sezon na truskawki i używamy takich z domowego krzaczka bądź od zaprzyjaźnionego dostawcy.
Miękkie, elastyczne ciasto, a do tego spora porcja owoców – to właśnie jest przepis na doskonałe pierogi. Takie domowe pierogi to niesamowita uczta. Smakują dużo bardziej niż takie gotowe ze sklepu. Polecam Wam przygotowywać je samemu, przepis nie jest trudny i z pewnością każdy sobie z nimi poradzi.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne oraz inne przepisy na dania z truskawkami.
Składniki:
500 g mąki pszennej tortowej
50 g masła
1 szklanka wody
500 g truskawek
1 duże jajko
Szczypta soli
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ciasta na pierogi. Do dużej miski wsypujemy mąkę. Następnie wbijamy również do tego jajko, roztopione i przestudzone masło, szczyptę soli oraz wodę. Woda powinna być przegotowana, ale nie gorąca.
Wszystkie składniki na początku delikatnie mieszamy, a następnie wyrabiam je dłońmi. Ciasto nie będzie super zwarte. Może być lekko lepiące. Jeżeli jest zbyt rzadkie, dodajemy odrobinę mąki. Natomiast, gdy jest zbytnio zwarte, dodajemy odrobinę wody.
Uformuj kulę z ciasta i zawijamy ją w woreczek spożywczy. Ciasto odkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie ciasto osiągnie ostateczną strukturę i odpocznie na tyle, by nie kurczyło się ponownie podczas wałkowania.
Truskawki myjemy pod bieżącą wodą i odrywamy szypułki. Delikatnie osuszamy je za pomocą ręcznika papierowego i następnie kroimy na mniejsze kawałki. Im mniejsze planujesz zrobić pierogi, tym mniejsze kawałki truskawek przygotuj. Będzie łatwiej je wtedy zawijać.
Następnie stolnicę posypujemy mąką. Ciasto po odwinięciu z folii może się lekko do niej kleić. Jednak nie jest to błąd. Wtedy ręce również obsyp delikatnie mąką. Ciasto podziel na trzy części. Dwie części przykryj lekko wilgotną ściereczką. Z trzeciej części uformuj kulę gotową do wałkowania. Pod kulę z ciasta wysyp trochę mąki. Daj też mąkę na kulę i lekko ją spłaszcz. Ciasto rozwałkuj cienko na stolnicy. Następnie wycinamy kółka przy pomocy szklanki.
Na środek nakładamy farsz z truskawek. Pierożki składaj na pół i sklejaj boki. Możesz dodatkowo zrobić na każdym pierogu falbanki, dzięki którym jeszcze mocniej skleisz pierogi.Pierogi z truskawkami układaj obok siebie na desce oprószonej mąką. Aby oczekujące na gotowanie pierogi nie schły, przykryj je lekko wilgotną bawełnianą ściereczką
Każdą serię, po około 15 sztuk na raz, umieszczaj w dużym garnku z osoloną, gotującą się wodą.Pierogi wyławiaj po około 4 minutach od ich wypłynięcia na powierzchnię.
Następnie ugotowane pierogi podajemy z ulubionymi składnikami.