Pierogi z serem

Opis Pierogi z serem:

Pierogi z serem to wersja na słodko według receptury mojej babci. Charakteryzowały się one delikatnym i cienkim ciastem oraz pysznym nadzieniem z białego sera, z lekką nutą wanilii. Uwielbiałam je, ponieważ mogłam zawsze dobierać do nich różne dodatki, np. świeże owoce, mus z truskawek czy gęsta, słodka śmietana. Mmmmm były zawsze pyszne. Jest to klasyk pierogowego gatunku.

Pierogi z serem uwielbiają zarówno dorośli jak i dzieci. Wystarczy podać je z ulubionymi dodatkami i stają się wielkim rarytasem. Takie pierogi możecie jednorazowo przygotować w większej ilości. Bez problemu możemy sobie je zamrozić i gotować tylko wtedy, gdy mamy na nie ochotę. W mojej rodzinie takie pierogi to król wśród bezmięsnych obiadów.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego jednokrotnie
3 łyżki cukru
1 opakowanie cukru waniliowego
2 szklanki mąki pszennej + do podsypywania
1 żółtko
3/4 szklanki wody
1 jajko
1 łyżka masła
Sól

Sposób przygotowania:

Ser wrzucamy do miski i rozgniatamy dokładnie za pomocą widelca. Następnie dodajemy do niego żółtko, cukier oraz cukier waniliowy. Całość dokładnie mieszamy, aby uzyskać jednolitą masę.

Następnie do oddzielnej miski przesiewamy mąkę. Dodajemy do tego również jajko, masło oraz łyżeczkę soli. Stopniowo dodajemy taką ilość wody, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Zagniatamy do uzyskania miękkiego, gładkiego ciasta.

Ciasto podziel na dwie części. Każdą z nich musimy rozwałkować na cienki placek. Za pomocą szklanki wykrój z ciasta kółka.

Na środku każdego ciasta umieszczamy po łyżeczce farszu serowego. Następnie pieróg składamy na pół, dokładnie zlepiamy brzegi i dociskamy za pomocą widelca.

W garnku zagotowujemy wodę z dodatkiem soli. Partiami wrzucamy pierogi i gotujemy na niewielkim ogniu przez około 3 minuty od ich wypłynięcia.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.