Przepis na pierogi z mięsem

Opis pierogi z mięsem:

Pierogi z mięsem – często zastanawiamy się co można zrobić z mięsa mielonego. Jeżeli znudzą nam się klopsy polecam zrobić pierogi z mięsem mielonym.  Możemy podawać je na wiele sposobów. Jednak najlepsze są ugotowane i następnie przysmażone na patelni z dodatkiem cebuli i boczku.

Składniki:

300g mąki
1 jajko
125 ml gorącej wody
200 g mięsa mielonego
30 dag boczku
2 cebule
3 ząbki czosnku
4 łyżki oleju
sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Na początku musimy przygotować farsz do pierogów, ponieważ przed nadzianiem musi nam ostygnąć. Cebulę obieramy i kroimy na bardzo drobna kostkę. Następnie smażymy ją na patelni, aż nam się zeszkli. Dodajemy do tego drobno pokrojony czosnek. Gdy cebula będzie już miękka dodajemy mięso mielone. Wszystko razem smażymy. Doprawiamy sola i pieprzem. Farsz odstawiamy do ostygnięcia.

Zabieramy się za wyrabianie ciasta. Na stolnicę przesiewamy mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę. Dodajemy sól, jajko i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie ugniatamy. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.

Z ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy farszem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy je usmażyć jeszcze na patelni lub podawać na gorąco polane skwarkami i cebulką.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here