Opis pierogi z jagodami:
Pierogi z jagodami są najlepsze na świecie. Najlepiej robić je w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, ale poza sezonem nie warto sobie odmawiać tego smakołyku i można użyć owoców mrożonych. Pierogi z jagodami zawsze przypominają i wspaniałe i beztroskie dzieciństwo, kiedy zawsze babcia mi je przygotowywała.
Składniki:
300g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
szczypta soli
30 g masła
200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
cukier lub śmietana do podania
1 łyżka mąki ziemniaczanej
Sposób przygotowania:
Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Do gorącej wody dodajemy masło i mieszamy ze sobą. Gotową mieszankę stopniowo przelewamy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Składniki wykładamy na podsypana mąką stolnice i ugniatamy aż wyrobimy ciasto. Ciasto nie może kleić się do ręki. Gotowe odstawiamy na ok. 30 minut.
Świeże jagody myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć dokładnie wodę. Osuszone należy opruszyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej.
Ciasto należy rozwałkować i wykrawamy małą szklanką kółka. Pierożki nadziewamy przygotowanymi owocami. Składamy na pół i lepimy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Jak pierogi wypłyną gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Podawać najlepiej na ciepło z dodatkiem cukru lub śmietany.