Przepis na pierogi z jagodami

Opis pierogi z jagodami:

Pierogi z jagodami są najlepsze na świecie. Najlepiej robić je w sezonie kiedy mamy dostęp do świeżych owoców, ale poza sezonem nie warto sobie odmawiać tego smakołyku i można użyć owoców mrożonych. Pierogi z jagodami zawsze przypominają i wspaniałe i beztroskie dzieciństwo, kiedy zawsze babcia mi je przygotowywała.

Składniki:

300g mąki pszennej
200 ml gorącej wody
szczypta soli
30 g masła
200 g jagód (świeżych lub mrożonych)
cukier lub śmietana do podania
1 łyżka mąki ziemniaczanej

Sposób przygotowania:

Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy szczyptę soli. Do gorącej wody dodajemy masło i mieszamy ze sobą. Gotową mieszankę stopniowo przelewamy do mąki. Wszystkie składniki mieszamy dokładnie ze sobą. Składniki wykładamy na podsypana mąką stolnice i ugniatamy aż wyrobimy ciasto. Ciasto nie może kleić się do ręki. Gotowe odstawiamy na ok. 30 minut.

Świeże jagody myjemy i wykładamy na ręcznik papierowy żeby odsączyć dokładnie wodę. Osuszone należy opruszyć 1 łyżką mąki ziemniaczanej.

Ciasto należy rozwałkować i wykrawamy małą szklanką kółka. Pierożki nadziewamy przygotowanymi owocami. Składamy na pół i lepimy brzegi. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Jak pierogi wypłyną gotujemy jeszcze przez ok. 3-4 minuty. Podawać najlepiej na ciepło z dodatkiem cukru lub śmietany.

Więcej przepisów na twój adres email
Zapisz się do newslettera
Dołącz
Możesz zrezygnować w każdej chwili

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here