Pierogi z fetą i szpinakiem

Opis Pierogi z fetą i szpinakiem :

Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy.

Polecam takie połączenie zdecydowanie dla wszystkich. Bez problemu również te pierogi możecie przygotować wcześniej większej ilości i następnie je zamrozić. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad czy też na przyjęcie ze znajomymi.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki na ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
Szczypta soli
1 jajko

Składniki na farsz:

500 g szpinaku mrożonego
200 g sera feta
1 cebula
3 ząbki czosnku
Pieprz
Oliwa z oliwek

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie musimy zeszklić ją na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie do tego dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak.

Na małym ogniu całość gotujemy, aż do momentu odparowania całej wody i zdejmujemy z ognia. Ser feta siekamy w drobną kostkę i dodajemy ją do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.

Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę, jajka, sól oraz wodę mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolite ciasto. Ilość wody oraz mąki dodajemy według siebie, tak aby ciasto nie było zbyt lejące, ani zbytnio twarde.

Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy.

Następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.