Opis Pierogi z fetą i szpinakiem :
Pierogi z fetą i szpinakiem to według mnie jedne z lepszych pierogów. Szpinak i feta to zawsze pyszne połączenie. Szpinak uwielbiam w każdej postaci, w sałatkach, zapiekankach czy z makaronem. Dlatego postanowiłam w moim domu przygotować ze szpinakiem właśnie pierogi. I był to strzał w dziesiątkę, pokochali je wszyscy mieszkańcy.
Polecam takie połączenie zdecydowanie dla wszystkich. Bez problemu również te pierogi możecie przygotować wcześniej większej ilości i następnie je zamrozić. Idealnie sprawdzą się zarówno na rodzinny obiad czy też na przyjęcie ze znajomymi.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.
Składniki na ciasto:
2 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki ciepłej wody
Szczypta soli
1 jajko
Składniki na farsz:
500 g szpinaku mrożonego
200 g sera feta
1 cebula
3 ząbki czosnku
Pieprz
Oliwa z oliwek
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i następnie musimy zeszklić ją na rozgrzanej patelni na odrobinie oliwy z oliwek. Następnie do tego dodajemy również przeciśnięty przez praskę czosnek oraz szpinak.
Na małym ogniu całość gotujemy, aż do momentu odparowania całej wody i zdejmujemy z ognia. Ser feta siekamy w drobną kostkę i dodajemy ją do pozostałych składników. Całość delikatnie mieszamy i odstawiamy do ostudzenia.
Następnie przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę, jajka, sól oraz wodę mieszamy ze sobą i wyrabiamy jednolite ciasto. Ilość wody oraz mąki dodajemy według siebie, tak aby ciasto nie było zbyt lejące, ani zbytnio twarde.
Rozwałkowujemy cieniutko i za pomocą szklanki wykrawamy krążki. Na każdy krążek nakładamy porcję farszu i dokładnie zlepiamy.
Następnie gotujemy w osolonej wodzie ok. 3-4 minuty od momentu wypłynięcia. Ugotowane odcedzamy z wody i podajemy z ulubionymi dodatkami.