Opis Pierogi podsmażane z cebulka i boczkiem:
Pierogi smażone z cebulą i boczkiem – ruskie to smak tradycji i dzieciństwa. Pierogi po które sięga każdy. Możemy podawać je na wiele sposobów. Jednak najlepsze są ugotowane i następnie przysmażone na patelni z dodatkiem cebuli i boczku.
Pierogi podsmażane z cebulka to typowo polskie danie. Jeśli macie ochotę na inne polskie dania koniecznie musicie sprawdzić przepisy kuchni polskiej które dla Was przygotowaliśmy.
Składniki:
300g mąki
1 jajko
125 ml gorącej wody
350 g białego sera
ok 1 kg ziemniaków
30 dag boczku
2 cebule
4 łyżki oleju
sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na początku gotujemy ziemniaki w lekko osolonej wodzie. Po ugotowaniu należy potrzeć na tarce o małych oczkach. Wykładamy na sitko i odsączamy z nadmiaru wody. Pozostawiamy do ostudzenia. Następnie ser również należy zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. kroimy boczek an bardzo małą kostkę i smażymy na rozgrzanej patelni. Następnie do tego dodajemy drobno posiekana cebulę i całość smażymy aż cebula się zeszkli. Po ostudzeniu cebulę i boczek mieszamy z potartym serem i ziemniakami. Doprawiamy sola i pieprzem.
Na stolnicę przesiewamy mąkę. Na środku zrobić zagłębienie i wlać gorącą wodę. Dodajemy sól, jajko i 2 łyżki oleju. Ciasto dokładnie ugniatamy. Ciasto musi być gładkie, elastyczne i łatwo odchodzić od ręki.
Z ciasta wykrawamy kółka i nadziewamy ciastem. Gotowe pierogi gotujemy w osolonej wodzie. Po wypłynięciu gotować jeszcze przez ok 3-4 minuty. Po ugotowaniu możemy je usmażyć jeszcze na patelni lub podawać na gorąco polane skwarkami i cebulką.