Piernik

Opis Piernik:

Piernik jest synonimem rodzinnego ciepła, świąt pachnących świerkiem, rozgrzanego do czerwoności węgla w kominku, przy którym grzeje się cała rodzina. Piernik to również feeria smaków i zapachów, podczas wypiekania ciasta z piekarnika wydobywa się zapach goździków, anyżu, powideł śliwkowych oraz gałki muszkatołowej. Takie właśnie jest te ciasto. To najwybitniejsza kwintesencja różnych form zapachu i smaku, połączonych z pięknymi wspomnieniami  z dzieciństwa. Chyba każdy z nas pamiętam spotkania przy stole z całą rodziną i unoszący się w powietrzu zapach ciasta i dobrej kawy. Warto zachować takie wspomnienia na dłużej.

Piernik nie jest ciastem trudnym do wykonania. Ale z pewnością warto znać jego recepturę, i umieć wykonywać, ponieważ jest to ciasto wiążące się z naszą tradycją, a do tego po prostu pyszne. Gwarantuję, że po zrobieniu nie zostanie z ciasta ani jeden okruszek. Tak szybko znika z talerza. Nie ma osoby, która nie lubi smaku i aromatu tego ciasta.

Polecamy również inne nasze przepisy na ciasta.

Składniki na ciasto:

2,5 szklanki mąki pszennej
0,5 szklanki cukru pudru
30 g cukru 18
2 czubate łyżeczki kakao
Przyprawa do piernika; gotowa, albo zrobiona własnoręcznie
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki płynnego miodu
1 szklanka mleka
200 gram powideł śliwkowych
120 gram roztopionego masła
3 duże jajka
0,5 szklanki uprzednio sparzonych rodzynek

Składniki polewy:

50 gram mlecznej czekolady
75 gram masła
Łyżeczka kakao
2 łyżki wody
2 łyżki cukru
Odrobina wanilii

Sposób przygotowania:

Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni Celsjusza. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Wszystkie suche składniki: mąkę, sodę, cukier, kakao i przyprawę do piernika przesiewamy razem do miski. W drugiej misce zaś ubijamy dokładnie jajka na puszysty krem. W trzeciej misce mieszamy razem mleko, powidła śliwkowe, roztopione masło oraz miód. Dodajemy do masy suche składniki i blendujemy z użyciem miksera na gładką masę. Na koniec delikatnie wlewamy jajka i ponownie blendujemy, lecz na niższych obrotach miksera. Na końcu wszystko łączymy z rodzynkami. Powstałą masę przelewamy na blachę do pieczenia, pieczemy około godziny aż do osiągnięcia “suchego patyczka”. Po wyjęciu z piekarnika lekko studzimy piernik. Następnie wszystkie składniki polewy wlewamy do garnuszka i rozpuszczamy na ogniu, albo w kąpieli wodnej. Na koniec polewamy ciasto wedle uznania. Gdy cała polewa ostygnie ciasto można pokroić i smacznie zajadać popijając kawą albo dobrą, aromatyczną herbatą. Wybór należy do Was.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.