Piernik z nadzieniem śliwkowym

Opis Piernik z nadzieniem śliwkowym:

Piernik z nadzieniem śliwkowym to mój hit na świąteczny stół. Nadziewany piernik jest bardzo bogaty w smaku, wilgotny. Piernik z nadzieniem śliwkowym to już klasyk na polskich stołach. Nie wyobrażam sobie świąt Bożego Narodzenia własnie bez tego ciasta.

Piernik z tego przepisu zawsze wychodzi mięciutki, pachnący przyprawami korzennymi, niesamowicie wilgotny i nie za słodki. Piernik z powidłami najlepiej przygotować kilka dni wcześniej. Wtedy ma jeszcze lepszy smak.

Okres świąt Bożego Narodzenia to mój ulubiony okres świąteczny. Przygotowujemy wtedy przepyszne dania, których zazwyczaj nie przygotowujemy na co dzień. W powietrzu unosi się wspaniały zapach. Uwielbiam, gdy podczas przygotowywania piernika czy pierniczków, w domu unosi się przepyszny zapach przypraw korzennych.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta czy też przepisy na Boże Narodzenie.

Składniki:

3 jajka, białka i żółtka osobno
200 g płynnego miodu
1,5 łyżki przyprawy korzennej do piernika
125 g masła
1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
3 czubate łyżki kwaśnej śmietany (18%)
1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1 słoik dżemu śliwkowego (290 g)
1 słoik powideł śliwkowych (290 g)
120 g gorzkiej lub mlecznej czekolady
100 ml śmietany kremówki 30%

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania masy na piernik. Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.

Mąkę pszenną przesiewamy wraz z sodą oczyszczoną i przyprawą korzenną.

Następnie masło ucieramy z cukrem, aż powstanie nam jasna, jednolita i puszysta masa. Kolejno, stopniowo dodajemy do tego żółtka. Następnie stopniowo dodajemy do tego miód, cały czas ucierając. Do masy dodajemy również przesianą mąkę z dodatkami, a na samym końcu śmietanę. Całość mieszamy już ręcznie przy pomocy szpatułki.

Białka ubijamy na sztywną masę. Następnie również dodajemy je do powstałej wcześniej masy, ale stopniowo. Delikatnie całość mieszamy.

Formę keksową smarujemy masłem i oprószamy mąką. Następnie gotową masę piernikową przelewamy do przygotowanej formy.

Pieczemy w temperaturze 165 stopni przez około 50-60 minut, aż po sprawdzeniu patyczek będzie suchy. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do wystudzenia.

Następnie przygotowujemy nadzienie śliwkowe. W garnuszku podgrzewamy powidła oraz dżem. Całość łączymy dokładnie ze sobą. Odstawiamy, żeby się lekko przestudziło.

Wystudzone ciasto przekroić wzdłuż na 3 blaty i przełożyć lekko ciepłą masą dżemową.

Następnie przygotowujemy polewę czekoladową. Śmietanę kremówkę podgrzewamy delikatnie w rondelku. Zdejmujemy z palnika i dodajemy do tego pokruszoną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty. Następnie dokładnie mieszamy, aż do całkowitego rozpuszczenia czekolady i otrzymania gładkiej polewy. Odstawiamy na chwilę do zgęstnienia.

Gotowe ciasto dekorujemy z wierzchu polewą czekoladową. Jeżeli wolicie więcej polewy, można oblać nią całe ciasto. Również po bokach.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.