Pierniczki

Opis pierniczki:

Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Możemy wykonać je w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.

Składniki:

2 szklanki mąki
200 g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy do pierników
1 łyżka masła
1/3 szklanki ciepłego mleka

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie.

Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy ciastka. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną.

Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.