
Opis pierniczki:
Pierniczki to świąteczna tradycja. Możemy je przygotować dużo wcześniej i odłożyć na ok. 2-4 tygodnie żeby skruszały. Jak również można je zjeść od razu po upieczeniu, wtedy są miękkie. Idealnie nadają się jako ozdoby choinkowe. Możemy wykonać je w różnych ciekawych kształtach, dowolnie je zdobiąc. Można również wykorzystać je jako prezent – tak ozdobione bożonarodzeniowe pierniczki ucieszą każdego. Polecamy Wam również nasze inne przepisy na ciasta.
Składniki:
2 szklanki mąki
200 g cukru pudru
3 łyżki płynnego miodu
2 jajka
1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 opakowania przyprawy do pierników
1 łyżka masła
1/3 szklanki ciepłego mleka
Sposób przygotowania:
Mąkę przesiewamy na stolnicę. Wlewamy miód i delikatnie mieszamy. Cały czas siekając, dodajemy cukier puder, sodę, przyprawę, oraz masło i 1 jajko. Stopniowo dolewamy, najlepiej po 1 łyżce mleka, cały czas zagniatając ręką ciasto aż będzie średnio twarde i gęste. Konsystencja przypomina ciasto kruche. Ciasto dokładnie wygniatamy ręką aż będzie gładkie.
Na posypanej mąką stolnicy rozwałkować ciasto. Foremkami wykrajamy ciastka. Pozostałe kawałki ponownie rozgnieść i rozwałkować. Wycięte pierniczki posmarować przed pieczeniem rozklepanym jajkiem. Gotowe ciasteczka wykładamy na wyłożonej papierem blaszce. Nie układać ich za blisko siebie, ponieważ trochę urosną.
Ciasteczka pieczemy w rozgrzanym piekarniku o temperaturze 180 stopni. Pieczemy przez ok. 10-15 minut. Po upieczeniu pierniczki możemy ozdobić w dowolny sposób, np. polać lukrem, obsypać posypką do ciasteczek, ozdobić rodzynkami, kandyzowanymi owocami lub jadalnymi perełkami.