Pielmieni

Opis Pielmieni:

Pielmieni to słynna potrawa kuchni rosyjskiej czy ukraińskiej, która mocno zadomowiła się również w kuchni polskiej. Jest to rodzaj pierożków z luźnym mięsnym farszem.

Oryginalne pielmieni przygotowuje się z wieprzowiny. Jednak na przestrzeni wielu lat powstało bardzo dużo różnych kombinacji. Ja jednak uwielbiam opcję z mieszanką mięsa wieprzowego i wołowego. Najważniejsze, aby farsz był aromatyczny, soczysty i wyrazisty.

Polecam pielmieni na obiad czy kolację. Ich wyrazisty smak zachwyci na pewno każdego, kto chociaż raz ich spróbuje.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

500 g mięsa mielonego wołowego
1 żółtko
500 g mięsa mielonego wieprzowego
80 ml bulionu
Mąka
Sól, pieprz
200 ml wody

Sposób przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania farszu. Mięso wołowe i wieprzowe wrzucamy do dużej miski i mieszamy ze sobą ręką. Następnie dodajemy do tego bulion i doprawiamy solą i pieprzem. Farsz powinien być w dotyku miękki i jednolity. Mięso musi być dobrze zmieszane.

Następnie przygotowujemy ciasto. Do dużej miski dodajemy mąkę, odrobinę soli i powoli dodajemy wodę w temperaturze pokojowej. Wrabiamy ciasto, aż swobodnie będzie odchodzić nam od rąk. Wyrobione ciasto musi być miękkie i jednolite.

Następnie ciasto dzielimy na 3 części. Po kolei każdą część wałkujemy. Szklanką odciskamy kształt krążka. Pojedyncze krążki nie mogą być zbyt cienkie.

Na każdy kawałek wykładamy gotowy farsz. Sklejamy jak pierogi, a końce łączymy ze sobą, aby powstało pielmieni.

Gotowe pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie. Pielmieni są gotowe w momencie kiedy wszystkie wypłyną na wierzch i odczekasz 3 minuty. Ważne jest to, żeby pielmieni miały wystarczająco dużo swobody w garnku.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.