Opis:

Pieczony Camembert to idealne danie na przystawkę. Musimy jednak liczyć się z tym, że jest bardzo sycący i tłusty. Jest to bardzo proste, ale niezwykle wykwintne danie. Camembert z dodatkiem żurawiny to idealne i smaczne połączenie.

Składniki:

1 szt. sera Camembert (naturalny)
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
Szczypta soli, białego pieprzu
Olej do smażenia

Sposób przygotowania:

Do miseczki wbijamy jajko. Dodajemy do tego sól, pieprz i roztrzepujemy. Do innej miseczki wsypujemy bułkę tartą. Ser Camembert moczymy w jajku oraz następnie w bułce tartej i czynność powtarzamy. Musimy pamiętać żeby panierka była gruba, inaczej ser nam wypłynie podczas smażenia. Tak przygotowany ser smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor. Usmażony ser wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu. Ser podajemy na gorąco z dodatkiem sosu żurawinowego. Sos możemy podać gotowy ze słoiczka lub zrobić samemu. Zapraszam do zapoznania się z przepisem na sos na mojej stronie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here