Opis pieczony Camembert z żurawiną:
Pieczony Camembert z żurawiną to idealne danie na przystawkę. Musimy jednak liczyć się z tym, że jest bardzo sycący i tłusty. Jest to bardzo proste, ale niezwykle wykwintne danie. Camembert z dodatkiem żurawiny to idealne i smaczne połączenie. Jeśli szukasz innych inspiracji polecam Ci przepisy na przystawki naszego autorstwa.
Składniki:
1 szt. sera Camembert (naturalny)
1 jajko
1 szklanka bułki tartej
Szczypta soli, białego pieprzu
Olej do smażenia
Sposób przygotowania:
Do miseczki wbijamy jajko. Dodajemy do tego sól, pieprz i roztrzepujemy.
Na talerz wsypujemy bułkę tartą.
Ser Camembert moczymy w jajku oraz następnie w bułce tartej i czynność powtarzamy.
Musimy pamiętać żeby panierka była gruba, inaczej ser nam wypłynie podczas smażenia.
Tak przygotowany ser smażymy z obu stron na rozgrzanej patelni na złoty kolor.
Usmażony ser wykładamy na ręcznik papierowy, żeby odsączyć nadmiar tłuszczu.
Ser podajemy na gorąco z dodatkiem sosu żurawinowego. Sos możemy podać gotowy ze słoiczka lub zrobić samemu.
Zapraszam do zapoznania się z przepisem na sos na mojej stronie.