Opis:

Pieczone, pachnące ziemniaki z dodatkiem czosnku. Idealne jako sama przekąska lub dodatek do wielu dań. Najlepsze są z rumianą, chrupiącą skórką ale miękkie i soczyste w środku. Idealnym dodatkiem do pieczonych ziemniaków jest również rozmaryn.

Składniki:

1 kg małych ziemniaków
1 główka czosnku
2 łyżki masła
Kilka listków rozmarynu
Sól
Kolorowy, gruboziarnisty pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek

Sposób przygotowania:

Ziemniaki najlepiej wybrać mniejsze, tak żeby ich nie kroić. Ziemniaki obieramy, opłukujemy i następnie suszymy. Ziemniaki najlepiej podgotować przez ok 2 minuty. W małym rondelku należy roztopić masło i wymieszać razem z oliwą. Do naczynia żaroodpornego wlewamy mieszankę masła i oliwy. Dodajemy do tego ząbki czosnku, listki rozmarynu oraz ziemniaki. Doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wszystko razem mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni. Naczynie żaroodporne przykrywamy i wstawiamy do piekarnika na 45-50 minut. W czasie pieczenia musimy ziemniaki kilka razy przewrócić. Po tym czasie zdejmujemy pokrywkę jeszcze pieczemy przez 15-20 minut. Ziemniaki muszą się zarumienić.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here