Opis pieczone warzywa z czosnkiem i ziołami:
Pieczone warzywa z czosnkiem i ziołami to doskonały pomysł na przyrządzenie warzyw. Danie idealnie nadaje się jako samodzielne danie lub jako dodatek do obiadu czy grilla. Możemy wykorzystać takie warzywa, jakie są akurat pod ręką. Ważne, by dodać dobrą oliwę i dużo czosnku. Do tego dania polecamy przepisy na dania z grilla które będą doskonałym dopełnieniem tej potrawy.
Danie proste i szybkie do przygotowania.
Składniki:
2 cukinie
3 pomidory
3 ziemniaki
Oliwa
3 ząbki czosnku
Sól, pieprz
Zioła prowansalskie
Opis przygotowania:
Warzywa bardzo szybko przygotujemy więc na początku rozgrzewamy piekarnik do temperatury 200 stopni.
Wszystkie warzywa dokładnie myjemy i suszymy. Cukinię, ziemniaki oraz pomidor kroimy w talarki, nie mogą być za grube. Natomiast czosnek siekamy w drobną kostkę.
Pokrojone warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym w kolejności, jak na zdjęciu. Całość posypujemy solą, pieprzem, ziołami oraz posiekanym czosnkiem. Polewamy warzywa oliwą.
Naczynie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy minimum 30 minut. Musimy pilnować, żeby warzywa się nie spaliły.