Pieczone udka kaczki z jabłkami

Opis pieczone udka kaczki z jabłkami:

Pieczone udka kaczki z jabłkami to klasyka polskiej kuchni. Jest to danie wykwintne ale też proste i szybkie w przygotowaniu. Mięso jest soczyste z chrupiącą skórką. Musimy pamiętać jednak o tym, że aby mięsko było kruche i rozpływało się w ustach, wymagają trochę czasu w piekarniku. Danie idealnie nadaje się na wystawne obiady.Po takim obiedzie przyjdzie czas na coś słodkiego! Warto wtedy poznać nasze przepisy na desery.

Składniki:

4 kacze udka
2 jabłka
2 ząbki czosnku
Świeży rozmaryn
Sól, pieprz
1 łyżka masła
1 łyżeczka miodu

Sposób przygotowania:

Udka doprawiamy solą i pieprzem. Następnie dodajemy do tego obrany i przepołowiony czosnek oraz kilka gałązek rozmarynu. W naczyniu żaroodpornym lub w formie do pieczenia układamy udka skórką do góry. Szczelnie przykrywany pokrywą lub folią aluminiową. Pieczemy w rozgrzanym piekarniku (180 stopni) przez 80 minut.

Pod koniec pieczenia przygotowujemy dodatki. Jabłka obieramy i kroimy w grubsze paski.

Następnie zdejmujemy przykrycie/folię i zlewamy tłuszcz z udek. Do mięsa dodajemy pokrojone jabłka. Kaczkę smarujemy roztopionym masłem z miodem. Tak przygotowane mięso pieczemy jeszcze przez ok. 20 minut bez przykrycia.

Gotowe udka z kaczki wykładamy z dodatkiem upieczonych jabłek. Możemy dodać również pokrojone na pół pomidorki koktajlowe

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.