Opis Pieczone tofu z przyprawami:
Pieczone tofu z przyprawami to świetny pomysł na smaczne danie dla wegan i wegetarian. Tofu staje się coraz popularniejsze w naszych domach. Jest bardzo dużo ciekawych pomysłów na jego przygotowanie. Pomimo stereotypów dania z tofu mają smaczny i ciekawy smak.
Mówi się, że naturalne tofu ma mdły smak. Niektórzy twierdzą, że jest całkowicie pozbawione smaku. Jednak dobrze przygotowane tofu jest bardzo ciekawe w smaku i z pewnością zasmakuje nawet mięsożercom.
Jeżeli ktoś nie wie co to jest tofu to jest to po prostu twarożek sojowy otrzymywany z mleka sojowego. Pochodzi z Chin, jednak aktualnie jest popularny na całym świecie. Uwielbiane szczególnie wśród wegan i wegetarian, ze względu na dużą zawartość białka, wapnia i żelaza. Jednocześnie zawiera niewiele węglowodanów i tłuszczu. Kupimy go bez problemu w większych marketach. Jest wiele odmian tofu, jednak ja do swojego przepisu używam naturalnego.
Dzisiaj zapraszam Was na mój sprawdzony przepis na pieczone tofu z przyprawami. Jest to przepyszna marynata ziołowa.
Polecamy Wam również nasze inne przepisy wegetariańskie.
Składniki:
2 łyżki oliwy z oliwek
1/2 łyżeczki suszonej bazylii
200 g tofu
1/2 łyżeczki suszonego rozmarynu
1 łyżka octu winnego
1/2 łyżeczki suszonego tymianku
1/4 szklanki wody
1/2 łyżeczki suszonego czosnku
Sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Zaczynamy od przygotowania ziołowej marynaty. Do miski dodajemy wodę, oliwę z oliwek, ocet winny. Następnie dodajemy wszystkie zioła i czosnek suszony. Całość dokładnie mieszamy. Na końcu doprawiamy jeszcze solą i pieprzem.
Następnie tofu kroimy w kostkę “na jeden kęs” i dodajemy go również do przygotowanej marynaty. Całość ponownie mieszamy, aby w całości przykryć pokrojone tofu. Następnie całość odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Następnie po tym czasie tofu odcedzamy z marynaty. Piekarnik nagrzewamy do 220 stopni i pieczemy przez około 15 minut, aż sos wyparuje i zacznie się lekko przypalać.