Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie żurawinowym

Opis Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie żurawinowym:

Pieczone skrzydełka z kurczaka w sosie żurawinowym to nowa odmiana tradycyjnego przepisu na pieczone skrzydełka. Zazwyczaj kiedy myślimy o pieczonych skrzydełkach z kurczaka to na myśl przychodzi nam przepis na pikantne skrzydełka czy skrzydełka w chrupiącej panierce.

Dzisiaj zapraszam Was na mój nowy pomysł na przygotowanie skrzydełek. Są to pikantne skrzydełka, które podaję w towarzystwie słodkiego sosu żurawinowego. Słodycz żurawiny przełamuje nam ostry smak skrzydełek. Takie połączenie jest nieziemskie.

Polecam Wam mój przepis zarówno jako pomysł na obiad czy też kolację na przyjęcia, np. na zbliżające się święta Bożego Narodzenia.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne czy też przepisy na Boże Narodzenie.

Składniki:

1 kg skrzydełek z kurczaka
1/2 cytryny
1 czerwona papryczka pepperoni
2 ząbki czosnku
100 gram żurawiny suszonej
2 łyżki miodu
5 łyżek piwa
1/2 łyżeczki ostrej papryki
1 łyżka oliwy z oliwek
Sól

Opis przygotowania:

Na początku suszoną żurawinę wrzucamy do miseczki i zalewamy ją gorącą wodą, aby w całości ją zakryć. Odstawiamy na 15 minut.

Skrzydełka dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.

Następnie paprykę oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w cienkie plasterki. Czosnek obieramy i również siekamy w plasterki.

Do rondelka przekładamy żurawinę wraz z wodą, w której się moczyła. Następnie dodajemy do tego miód i całość zagotowujemy. Wlewamy również piwo oraz sok z cytryny. Następnie doprawiamy ostrą papryką. Całość mieszamy oraz gotujemy przez około 10 minut, aż żurawina będzie całkowicie miękka. Po tym czasie część płynu powinna odparować.

Następnie gotową marynatę blendujemy na gładką masę. Dodajemy do tego pokrojony czosnek oraz paprykę chili i całość mieszamy.

Następnie osuszone skrzydełka dokładnie nacieramy przygotowaną marynatą. W tym czasie nagrzewamy już piekarnik do temperatury 200 stopni.

Następnie zamarynowane skrzydełka układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Całość przykrywamy folią aluminiową i wkładamy do piekarnika. Pieczemy tak przez 30 minut. Następnie po tym czasie zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze przez 25 minut, aż skrzydełka się przyrumienią.

Gotowe skrzydełka dodatkowo podajemy z dodatkiem sosu żurawinowego. Przepis na sos znajdziecie na mojej stronie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.