Pieczone skrzydełka z chili

Opis Pieczone skrzydełka z chili:

Pieczone skrzydełka z chili to to pyszna przekąska na imprezę, czy smakowity pomysł na obiad. Najlepiej przygotować je dzień wcześniej, aby nabrały aromatu, a następnego dnia upiec.

Skrzydełka z tego przepisu wychodzą aromatyczne i chrupiące! Danie wychodzi ostre i jest to idealna propozycja dla osób lubiących pikantne dania.

Pieczone skrzydełka są dobre jak są soczyste, wiec nie przepiekamy ich! Jak mięso zaczyna puszczać soki, to znaczy, że są już gotowe.

Polecamy Wam również nasze inne przepisy na dania główne.

Składniki:

1 kg skrzydełek
3 ząbki czosnku
1 szalotka
3 łyżki ketchupu
1 papryczka chili
3 łyżki sosu sojowego
2 łyżki oleju
2 łyżki miodu płynnego
1 łyżeczka octu winnego
2 szczypty mielonej papryki słodkiej i ostrej

Opis przygotowania:

Zaczynamy od przygotowania marynaty. Przygotowujemy dużą miskę. Czosnek ścieramy na gładką masę. Następnie do miski wrzucamy starty czosnek i posiekaną szalotkę.

Dodajemy do tego również płynny miód, sos sojowy, olej oraz ocet winny, posiekaną na drobno papryczkę chili. Doprawiamy mieloną słodką i ostrą papryką. Następnie dodajemy do tego ketchup i wszystko dokładnie mieszamy.

Następnie skrzydełka dokładnie myjemy i osuszamy. Mięso wrzucamy do przygotowanej marynaty w misce, tak aby marynata pokryła całe skrzydełka. Odstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Następnie po tym czasie skrzydełka pieczemy na grillu lub w piekarniku. Jeżeli używamy piekarnika, rozkładamy mięso na dużej blaszce, aby leżały pojedynczo. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni) i pieczemy przez około godzinkę. W czasie pieczenia skrzydełka obracać, żeby się zrumieniły.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Oceń przepis*
Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.