Opis:

Podudzia z kurczaka – wydaje się banalnym daniem do przyrządzenia. Jednak nie jest to takie proste przyrządzić idealne i soczyste podudzia z kurczaka. Aromatyczne, soczyste w środku i z zapieczona skórką na zewnątrz, właśnie takie smakują najlepiej. Podudzia z kurczaka można przyrządzać na wiele różnych wariacji, jednak ja zaproponuję klasyczną formę tego dania.

Składniki:

1 kg podudzia z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
8 łyżek oleju (lub oliwa z oliwek)

Sposób wykonania:

Do miski wsyp przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie należy olejem skropić podudzia i rozsmarować przygotowaną wcześniej marynatą, tak aby równomiernie pokryć całe mięso. Mięso przykryć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem. Następnie piec przez kolejne 30 min bez przykrycia, aby kurczak się zapiekł.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here