Opis pieczone podudzia z kurczaka:
Pieczone podudzia z kurczaka – wydaje się banalnym daniem do przyrządzenia. Jednak nie jest to takie proste przyrządzić idealne i soczyste podudzia z kurczaka. Aromatyczne, soczyste w środku i z zapieczona skórką na zewnątrz, właśnie takie smakują najlepiej. Podudzia z kurczaka można przyrządzać na wiele różnych wariacji, jednak ja zaproponuję klasyczną formę tego dania. Do tego dania polecamy jeszcze wypróbować nasze przepisy na sałatki.
Składniki:
1 kg podudzia z kurczaka
1 łyżka przyprawy do kurczaka
1 łyżka słodkiej papryki
1 łyżka majeranku
4 ząbki czosnku
sól, pieprz
8 łyżek oleju (lub oliwa z oliwek)
Sposób wykonania:
Do miski wsyp przyprawę do kurczaka, słodką paprykę, majeranek, sól, pieprz, wyciśnięty przez praskę czosnek oraz 2 łyżki oleju. Wymieszaj dokładnie wszystkie składniki. Naczynie żaroodporne wysmarować olejem. Następnie należy olejem skropić podudzia i rozsmarować przygotowaną wcześniej marynatą, tak aby równomiernie pokryć całe mięso. Mięso przykryć folią i włożyć na co najmniej godzinę do lodówki. Piec w temperaturze 180 stopni przez 30 min pod przykryciem. Następnie piec przez kolejne 30 min bez przykrycia, aby kurczak się zapiekł.