Pieczone jabłka

Opis Pieczone jabłka:

Pieczone jabłka to smak mojego dzieciństwa. Z przyjemnością wracam do dań, które przywodzą na myśl beztroskie czasy dziecka. Ja zazwyczaj przygotowuję jabłka z dodatkiem rodzynek, miodu oraz cynamonu. Jest to dla mnie absolutny klasyk.

Jabłka są bogatym źródłem błonnika pokarmowego, witamin z grupy B oraz witamina C. Mogą być jedzone przez cukrzyków, gdyż są owocami o niskim indeksie glikemicznym

Jabłka pieczone w piekarniku to pomysł na zdrowy i pyszny deser. Jest to deser, który zachwyci nawet wybrednych smakoszy.

Polecamy również inne nasze przepisy na desery.

Składniki:

10 jabłek
Cynamon
10 łyżeczek cukru trzcinowego
Orzechy ziemne
10 łyżeczek miodu
Cukier puder
10 łyżeczek masła
Rodzynki

Sposób przygotowania:

Jabłko myjemy i dokładnie osuszamy. Następnie odcinamy kapelusze i musimy wydrążyć gniazdo nasienne, ale tak aby jabłko pozostało w całości.

Do oddzielnej miseczki dodajemy miód, cukier trzcinowy, rodzynki, rozłupane orzechy, cynamon oraz masło. Wszystkie składniki mieszamy ze sobą. Następnie gotową masę przekładamy do wydrążonych jabłek.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni. Jabłka układamy na blaszce i pieczemy około 20-30 minut.

Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.

1 KOMENTARZ

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.