Opis Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem:
Pieczone awokado z jajkiem i boczkiem to świetny pomysł na pożywne i zdrowe śniadanie.
Awokado jest zaliczane do najzdrowszych owoców, które powinno włączyć się do codziennej diety. Wszystko dzięki zawartości zdrowych tłuszczów i witamin, które regulują poziom cholesterolu i ciśnienie krwi. Awokado idealnie komponuje się z pikantnymi lub słonymi produktami, np. boczkiem.
Jest to idealne śniadanie dla osoby, która jest na diecie wysokotłuszczowej. Jest bardzo proste i szybkie do przygotowania. Jednak nie musicie przygotowywać tego dania tylko o wyłącznie na śniadanie. Idealnie sprawdzi się jako lekkie danie główne, dodatek do dania czy jako przekąska.
Polecamy Wam również nasze inne szybkie przepisy na śniadanie oraz inne przepisy na przystawki.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
2 plasterki boczku wędzonego
4 jajka
1/2 pęczka szczypiorku
Sól, pieprz
Opis przygotowania:
Awokado dokładnie myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki. Następnie miejsce po pestce delikatnie poszerzamy. Wycinamy część miąższu łyżeczką. Awokado układamy skórką do dołu w naczyniu żaroodpornym.
Następnie do wyciętych zagłębień wbijamy po jednym jajku. Doprawiamy solą i pieprzem.
Następnie naczynie żaroodporne wkładamy do rozgrzanego piekarnika (200 stopni) na około 15 minut, aż białko całkowicie się zetnie.
W tym czasie rozgrzewamy patelnię z odrobiną tłuszczu. Boczek kroimy w niewielkie plasterki i dodajemy je na patelnię. Smażymy do chrupkości i odstawiamy do ostygnięcia.
Upieczone awokado wyjmujemy z piekarnika, dekorujemy odrobiną chrupiącego boczku oraz posiekanym szczypiorkiem. Podajemy na ciepło.